Ystävyysseurakuntien kuulumiset
Pvm: 19.5.2022, Aika: 17:00-20:00
Maksuton - Keskustan seurakuntatalo - Iso seurakuntasali
Isokatu 17

Ystävyysseurakuntaseminaarissa perehdytään Inkerin, Viron, Unkarin ja Suomen luterilaisten kirkkojen visioihin lähetystehtävän toteuttamisesta omassa maassaan paikallisseurakunnissa.

Kuinka ystävyysseurakunnat voivat parhaiten olla toistensa tukena vastavuoroisesti – ja antaa hyvän yhteisen todistuksen?

Esiintyjät: Piispa Ivan Laptev ja lähetysjohtaja Jevgeni Raskatov (Inkerin ev.-lut. kirkko), Lähetyskeskuksen johtaja Leevi Reinaru (Viron ev.-lut. kirkko), Lähetystyöryhmän pj., piispa em. Péter Gáncs, ohjelmakoordinaattori Klára Balicza (Unkarin ev.-lut. kirkko, Kirkon lähetystyön keskuksen asiantuntija Minna Hietamäki (Suomen ev.-lut. kirkko)

Järjestäjä: Kirkkohallitus


Luomakunnan vartijat-elokuvan ensi-ilta
Pvm: 19.5.2022, Aika: 17:00-
Elokuvateatteri Star
Kalliotie 6, Oulu

Ensi-ilta: 19.5.2022 klo 17.00 ja keskustelutilaisuus elokuvan jälkeen, mukana ohjaaja Iiris Härmä.

Elokuvateatteri Star Lipunvaraus

Ohjaus: Iiris Härmä

Käsikirjoitus: Iiris Härmä

Tämä on tarina meistä – homo sapienseista. Mistä me tulemme ja minne olemme matkalla?

Elokuvan tapahtumapaikkana on Turkana, karu puoliaavikkoinen alue Pohjois-Keniassa, jota kutsutaan ihmiskunnan kehdoksi. Hiekan ja piikkipensaiden keskellä, suolaisen Turkanajärven rannalla asuu Daasa-nach -paimentolaisheimo.

Päähenkilömme Helsingin yliopiston tutkija, etnobiologi Álvaro Fernán-dez-Llamazares saapuu alueelle tutkimaan ihmisten luontosuhdetta ja ystävystyy paikallisen Job Nasakin kanssa. Job johdattaa Álvaron tutustumaan heimonsa elämään ja arkeen.

Álvaro vaikuttuu alkuperäiskansan perinteisistä eläintarinoista ja häntä pyydetään tekemään niistä ensimmäinen daasanachin kielellä kirjoitettu satukirja. Tarinat kertovat luonnosta, jossa seikkailevat monen-laiset villieläimet. Mutta viereinen luonnonpuisto näyttäytyy karuna ja tyhjänä, villieläimiä ei enää juuri ole, eivätkä lapset ole niitä ikinä nähneet. Näin alkaa kiehtova tarina Ihmiskunnan kehdosta, ikiaikaisista lauluista, paimentolaisten selviytymistaistelusta, kadonneista eläimistä, heimosodista ja esihistoriallisista fossiileista.

Liput voi varata: Elokuvateatteri Star Lipunvaraus tai ostaa paikan päältä


Toimivampaa vuorovaikutusta parisuhteessa ja perheessä
Pvm: 19.5.2022, Aika: 18:00-19:30
Maksuton - Tuiran kirkko
Myllytie 5

Kuuntelen, kunnioitan ja ymmärrän – siinäpä haastetta kaikille parisuhteille ja perheille arjen kiemuroissa. 

Tervetuloa rakentavan keskustelukulttuurin teemojen äärille eri-ikäiset pari- ja perhesuhteiden vuorovaikutuksen parantamisesta kiinnostuneet. Ilta ei sisällä ryhmäkeskusteluja.

Kunnioittavan keskustelun perusta lähtee perheestä. Vuorovaikutus on usein se, joka tuottaa solmuja parisuhteeseen ja perheen ihmissuhteisiin. Miten näitä solmuja voi avata? Miten oppisimme puhumaan ja kuuntelemaan toisiamme niin, että rakennamme yhteyttä? Miten osaisimme selvittää ristiriitoja ja rakentaa sovintoa?

Arjen dialogi ja toimiva vuorovaikutus vahvistaa kaikkien hyvinvointia. Näiden taitojen oppimisen lähteillä mukana perheneuvojat Johanna Siira ja Marjo Myllymäki sekä haastateltavia pareja Oulun seudulta. Illan juontaa TM, pari- ja perhepsykoterapeutti Liisa Välilä.

Iltaa viihdyttävät musiikkiosuudet. Maksuton lastenhoito järjestetty 3 – 8-vuotiaille.

Ohjelman aiheita ennakoi kevään 2022 mittaan artikkelisarja oululaisessa mediassa.

Järjestäjät: Oulun Perheasiain neuvottelukeskus, Tuiran seurakunta, Kirkon kasvatus ja perheasiat 


Mikko Alatalo & Jaakko Löytty – Rauhan ja toivon lauluja
Pvm: 19.5.2022, Aika: 19:00-
Maksuton - Oulun tuomiokirkko -
Kirkkokatu 3 A, 90100 Oulu

#yhdessä2022-viikonloppua ennakoiden Oulun tuomiokirkossa konsertoivat juurevat pitkän linjan muusikot Mikko Alatalo ja Jaakko Löytty jo torstai-iltana. Tule virittäytymään tapahtumaviikonloppuun!

Pitkän linjan muusikot Mikko Alatalo ja Jaakko Löytty ovat lyöttäytyneet yhteen ja lähteneet pitämään yhdessä kirkkokonsertteja. Eri tyylisuunnista tulevat muusikot yhdistävät voimansa ja esittävät sekä omia kappaleitaan että 60-luvun folkia ja muuta juurevaa meininkiä. Tuttuja lauluja ja puhuttelevia sanoituksia voidaan päästä laulamaan myös yhdessä.

Eri puolilla Suomea pidettävien yhteiskonserttien tuotolla osallistutaan hyväntekeväisyyteen ohjaamalla se Kotimaanavun kautta seurakuntien diakoniatyölle.


Markku Kanerva ja Pekka Asikainen: Muutosjohtaminen paineiden keskellä
Pvm: 20.5.2022, Aika: 09:30-10:30
Maksullinen - Oulun teatteri - Suuri näyttämö
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva ja Oulun seurakuntien yhtymäjohtaja Pekka Asikainen keskustelevat johtamisen haasteista.

Markku Kanerva johti Huuhkajat ensimmäistä kertaa Jalkapallon EM-kisoihin 2021. Taustalla olivat valtavat paineet. Miten innostaa ja rohkaista joukkuetta muutoshaasteen edessä, niin että se uskaltaa onnistua?

Pekka Asikaisen väitöskirja Pastoraalinen johtaminen avaa oivaltavasti kirkon johtamiskulttuurin erityispiirteitä ja tulevaisuutta. Millaisten haasteiden edessä kirkon johtamiskulttuuri on nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä?

Mitä voisimme oppia valmentavasta johtamisesta? Miten rohkaista ja auttaa kirkon työyhteisöjä voittamaan? Keskustelun vetäjänä kirkkoherra Kari Kanala.

Järjestäjät: #yhdessä2022


Polku – Miten vahvistamme kristittynä kasvamista lapsen ja nuoren elämänvaiheissa?
Pvm: 20.5.2022, Aika: 10:30-11:30
Maksuton - Kirjasto - Pakkalan sali
Kaarlenväylä 3, 90015 Oulu

Monen ihmisen yhteys seurakuntaan on haurastunut viime vuosina nopeasti. Miten seurakunta voisi 2020-luvulla elää lapsen ja nuoren rinnalla niin, että jokainen saisi kasvaa omalla polullaan kristittynä? Miten luoda yhteyksiä silloin, kun kaste on jätetty lapsen tai nuoren omaksi päätökseksi?

Polku-toimintamalli kutsuu yhteiseen pohditaan ja etsimään tapoja, jotka kantavat aikuisuuteen saakka. Anna polun innostaa ja viedä teidät matkalle ihmislähtöiseen yhdessätekemisen kulttuuriin, josta ei tee mieli palata vanhaan.

Järjestäjä: Kirkkohallitus


Miten ehkäistä hengellistä väkivaltaa uskonyhteisössä? -keskustelu
Pvm: 20.5.2022, Aika: 10:30-11:30
Maksullinen - Oulun teatteri - Pieni näyttämö
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

Parhaimmillaan uskonnollisuus ja uskonyhteisö tukevat hyvinvointia. Yhteisön vaikutus voi kuitenkin kääntyä sen tavoitteita vastaan. Tässä ohjelmassa kysytään, miten rakentaa turvallisuutta ja samalla ehkäistä hengellistä väkivaltaa uskonyhteisössä. 

Turvattomuutta ja pahoinvointia voi syntyä esimerkiksi yhteisöstä irtautuessa sekä uskoon ja yhteisöön kriittisesti suhtauduttaessa. Toisinaan fyysistä koskemattomuutta rikotaan. Myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla on karuja kokemuksia oman identiteetin torjumisesta omassa yhteisössä.

Uskonyhteisöillä on kuitenkin välineitä rakentaa uskonnollisesta ajattelusta ja yhteisöstä turvallisia erilaisissa kriittisissä vaiheissa. Miten yhteisöt voivat tukea yhteisöistä lähteviä? Millä tavoin ehkäistään ja vähennetään hengellistä väkivaltaa? Millainen vastuu uskonnollisilla yhteisöillä on hyväksyvyyden rakentamisessa?

Aiheesta ovat keskustelemassa Oulun tuomiokirkkoseurakunnan tuomiorovasti Satu Saarinen, asianajaja, ev. lut. seurakunnan luottamushenkilö Eero Hyytinen, joka edustaa vanhoillislestadiolaisuutta, sekä kasvatustieteen tohtori Leevi Launonen, jonka taustalla on helluntailaisuus.

Keskustelua johdattaa Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n toiminnanjohtaja Joni Valkila.

Järjestäjät: Kirkkohallitus ja Uskontojen uhrien tuki UUT ry.


Yhdessä – mutta miten?
Pvm: 20.5.2022, Aika: 10:30-11:30
Maksuton - Oulun tuomiokirkko
Kirkkokatu 3 A, 90100 Oulu

Keskusteluilmapiiri yhteiskunnassa on koventunut. Polarisaatio on lisääntynyt. Ryhmät asettuvat vastakkain ja vähemmistöt joutuvat vaikeuksiin. Kuinka voimme sovittaa yhteen monimuotoisuuden ja kunnioituksen? Miten lisäämme yhdessäoloa?

Keskustelu piispa Bo-Göran Åstrandin ja yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenmanin välillä.


Kirkkopäiväaatteen isä J. A. Mannermaa ja Oulussa järjestetyt Kirkkopäivät
Pvm: 20.5.2022, Aika: 11:00-12:00
Maksullinen - Oulun teatteri - Pikisali
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

Millainen on ollut Kirkkopäivien ohjelma, miten paikallisuus on näkynyt esiintyjävalinnoissa ja millaisia yleisömääriä järjestäjät ovat ilmoittaneet julkisuuteen? Miten järjestelyt on hoidettu erityisesti paikallisella taholla ja millainen rooli seurakunnan johtavilla viranhaltijoilla on ollut?

Ohjelmassa esitellään mm. Oulun tuomiorovastin ja piispan J. A. Mannermaan rooli suomalaisen kirkkopäiväaatteen isänä. Tämä näkyi ensimmäisiä Kirkkopäiviä (Helsinki 1918) valmisteltaessa. Esityksessä käydään myös läpi Oulussa aiemmin järjestetyt kirkkopäivät (1934, 1951, 1981 ja 2005).

Professori Hannu Mustakallio on joulukuussa 2020 saanut valmiiksi Oulun seurakuntahistorian vuosilta 1870–1945 (Seurakunta Pohjois-Suomen keskuksessa I -II).  Esitys perustuu osaksi tähän historiaan.

Kysymyksille ja keskustelulle varataan 10 minuuttia.

Järjestäjä: Oulun seurakuntayhtymä

Katso Kirkkopäivien lyhyt historiakatsaus.

 

 

 


Ympäristöaktivismi ja Suomen luterilainen kirkko
Pvm: 20.5.2022, Aika: 11:30-12:30
Maksullinen - Oulun teatteri - Suuri näyttämö
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC totesi 28. helmikuuta 2022 julkaisemassaan raportissa, että ilmastonmuutos on uhka ihmisten hyvinvoinnille. Ilmastonmuutoksen vaikutukset jakaantuvat alueellisesti epätasaisesti. Ilmastonmuutoksen hillintätoimien lisäksi tarvitaan entistä tehokkaampia sopeutumistoimia.

Ohjelmassa kysytään miten ympäristöaktivismi haastaa maamme luterilaisen kirkon. Tekeekö kirkko tarpeeksi  luontokadon ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi? Mitä tulisi tehdä ja mitä saa tehdä. Saako lakia rikkoa? Milloin ja millä ehdoilla? Mikä on lakien rikkomisen etiikka? Sopisiko mielenosoituskaavut päälle kirkkomme piispoille? Englannin anglikaanipiispoja on nähty esiintymässä yhdessä Elokapinan kanssa. Kuuluuko kirkko niihin, jotka hyväksyvät luontokadon ja hillitsemättömän ilmastonmuutoksen vaikenemalla?

Mukana keskustelemassa ovat Turun piispa Mari Leppänen, Kristittyjen elokapinan aktiivi, luokanopettaja Susse Huhta ja ympäristöministeriön erityisasiantuntija Heta Heiskanen. Keskustelun vetäjinä toimivat ilmastotutkija, FT Laura Riuttanen (Helsingin yliopisto) ja johtava asiantuntija Ilkka Sipiläinen (Kirkkohallitus). Videotervehdys saadaan Tampereelta hengellisen ohjauksen pappi Jussi Holopaiselta.


Tapaa lähetystyöntekijä!
Pvm: 20.5.2022, Aika: 11:00-18:00
Maksuton - Kirkkotori
Kaarlenväylä 2

Suomen Lähetysseuran ulkomaantyössä olleita tavattavissa lähetystorilla Oulun teatterin edessä seuraavasti:

klo 11-13 Mikko Pyhtilä: lähetystyön asiantuntija, Suomi/Tansania

klo 14-15 Kirsi Salmela: nuorisotyön ja diakonian asiantuntija, Thaimaa

klo 16-18 Upu Leppänen: lähetystyön asiantuntija, Suomi/Kambodzha, Hongkong


Rohkeutta ja rakkautta päihteiden käyttäjien kohtaamiseen
Pvm: 20.5.2022, Aika: 12:00-13:00
Maksuton - Kirjasto - Pakkalan sali
Kaarlenväylä 3, 90015 Oulu

Mikä tekee päihteiden käyttäjän kohtaamisesta tai päihteistä puhumisesta vaikeaa?  Uskallanko tarkastella omia pelkojani ja kohdata omia ennakkoluulojani? Rohkenenko kuulla ihmisen tarinan?

Tilaisuudessa kuullaan erilaisia tarinoita päihteiden käytöstä ja kohtaamisesta. Näiden tarinoiden ja niistä syntyvien keskustelujen kautta osallistujat pääsevät tarkastelemaan omia ajatuksiaan ja tunteitaan aiheeseen liittyen.

Rakkaus on aktiivista välittämistä, se on toisen ihmisen huomaamista. Se on lähimmäisen kohtaamista omana itsenään, kunnioittamista.

Päihteiden käyttäjien ja heitä työssään kohtaavien ammattilaisten näkemyksiä aiheesta välittävät ja keskustelua herättelevät Kirkkopalvelujen Riippuvuustyön kehittämisyksiköstä erityisasiantuntija Kirsi Eskola sekä Erityisesti Isä -toiminnan koordinaattori Ilkka Sutinen.

Järjestäjä: Kirkkopalvelut ry / Riippuvuustyön kehittämisyksikkö


Kirkon mission kohtalonkysymykset
Pvm: 20.5.2022, Aika: 12:30-13:30
Maksuton - Oulun tuomiokirkko
Kirkkokatu 3 A, 90100 Oulu

Ohjelmassa keskustellaan kirkkojen uudistumisesta ja kasvusta maailmalla ja meillä.

Yleiset alustukset teemasta

  • Kirkon uudistustarpeet tilastotietojen valossa: Kirkon tutkimuskeskuksen johtaja Hanna Salomäki
  • Kirkkojen uudistushankkeet Euroopassa, johtava asiantuntija Tomi Karttunen
  • Kansainvälinen keskustelu kirkon missiosta ja me: asiantuntija Minna Hietamäki

Keskustelu kirkkojen uudistumisesta ja kasvusta maailmalla ja meillä

  • Piispa Jukka Keskitaloja piispa Andrew Gulle (Tansanian Victoriajärven hiippakunta)
  • Paikallinen ekumeeninen yhteistyö ja kirkon uudistuminen? Uskonnonopettaja Lucia Ferraro (Oulun ekumeeninen työryhmä, kat.)

Yhteenveto yleisökommenttien ja seminaarin annin pohjalta.

Juonto: Kirkon lähetystyön keskuksen johtaja Elina Hellqvist

Järjestäjät: Kirkkohallituksen ulkoasiain osasto, Oulun hiippakunta ja Suomen Ekumeeninen Neuvosto.


”Henkinen, muttei uskonnollinen” -paneelikeskustelu
Pvm: 20.5.2022, Aika: 12:30-13:30
Maksullinen - Oulun teatteri - Pieni näyttämö
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

Mitä nouseekaan esiin, kun näkijä, pappi, tutkija ja nykynoita istahtavat luotaamaan aikamme uskontoa ja uskomista yhdessä?

Nykyajan uskonto on yksityistä. Se on itsenäisiä valintoja, joilla halutaan kokonaisvaltaista huolenpitoa. Miksi uushenkisyys vetoaa yksilöllisyyden aikana? Pystyykö kirkko vastaamaan ihmisten tarpeeseen kokea elämyksellisyyttä ja lumoa arjessa?

Kirkon tutkimuskeskuksen kyselyn mukaan liki puolet 25–34-vuotiaista naisista määrittää itsensä mieluummin henkiseksi kuin uskonnolliseksi. Uushenkisyydessä valitaan usein eri uskontojen elementeistä juuri itselle sopivat piirteet.

Keskustelussa mukana nykynoita Kuparikettu, henkinen valmentaja, näkijä Erika Juusola, pastori Henri Järvinen, pastori Lea Kujanpää, opiskelija Marion Routti ja tutkija Jussi Sohlberg. Keskustelua luotsaavat Jukka Jämsen ja Harriet Urponen.

Järjestäjät: Kirkkopäivät, Kirkkohallitus, Hengen uudistus kirkossamme


Miten Luomakunnan vartijat -dokumenttielokuva tehtiin?
Pvm: 20.5.2022, Aika: 13:00-14:00
Maksullinen - Oulun teatteri - Pikisali
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

Dokumentaristi Iiris Härmän suunnittelemassa ja ohjaamassa Luomakunnan vartijat -dokumentissa Helsingin yliopiston tutkijat lähtevät Turkanan alueelle, Keniaan, tutkimaan paimentolaisheimon luontosuhdetta.  Perillä ryhmä joutuu kohtaamaan karun todellisuuden ja idealismi joutuu uuteen tarkasteluun.

Se, mitä tapahtuu ihmiskunnan kehdossa juuri nyt, tapahtuu suuressa mittakaavassa koko maailmassa. Elokuva katsoo samaan aikaan ihmiskunnan menneisyyteen ja tulevaisuuteen.

Tilaisuudessa ohjaaja Iiris Härmä kertoo ohjelman teosta, synnystä ja tavoitteista. Häntä haastattelee Kirkon mediasäätiön pitkäaikainen asiamies Juha Rajamäki. Tilaisuudessa nähdään myös otteita elokuvasta.

Ohjelma on Kirkon mediasäätiön tukema. Suurten seurakuntien, seurakuntayhtymien sekä kirkkohallituksen perustama Kirkon mediasäätiö on vuodesta 2006 alkaen tukenut lähes 500:n uskontoa ja elämänkatsomusta käsittelevän tv- ja radio-ohjelman sekä elokuvan tuottamista.

Katso Luomakunnan vartijat –elokuvan trailer YouTubessa.

Järjestäjä: Kirkon mediasäätiö


Kirkko murroskaudella – hidasta vakautta vai nopean toiminnan joukkoja?
Pvm: 20.5.2022, Aika: 13:30-14:30
Maksullinen - Oulun teatteri - Suuri näyttämö
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

Murrosvuosikymmenet ovat täällä, yhteiskunnallinen turbulenssi kasvaa ja uutta syntyy. Samalla tapahtuu myös hajoamista, mm. Euroopan turvallisuusjärjestelmä, sopimuspohjaisuus, järjestörahoitus.

Mikä on kirkon positio, vankka kivijalka rajussa muutoksessa vai nopeaa varustaumista kaipaava yhteisö? Missä ovat kirkon avautuvat mahdollisuudet?

Keskustelijoina:

Ilkka Halava, tulevaisuustutkija, Future Works Oy

Sami Jalonen, toimitusjohtaja, Radio Dei (1.8.2022 alkaen)

Jaakko Tapaninen, toimitusjohtaja, Great Point Oy

Järjestäjä: #YHDESSÄ2022


Vahingoittava hiljaisuus vai voimaannuttava sanoma? – Mahdollisuutemme puuttua naisiin kohdistuvaan väkivaltaan
Pvm: 20.5.2022, Aika: 14:30-15:30
Maksullinen - Oulun teatteri - Pieni näyttämö
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

Väkivallan eri muotoja voi ylläpitää hiljaisuus, jossa opintulkintoja ei sanoiteta ääneen, asioita ei oteta puheeksi eikä epäkohtiin puututa.

Toisaalta väkivaltaa mahdollistavien rakenteiden tunnistaminen ja purkaminen on kirkolle mahdollisuus tehdä toiminnastaan yhä turvallisempaa, avoimempaa ja helpommin lähestyttävää. Kirkolla on vahva sanoma ihmisarvon ja tasa-arvon puolesta, jota voitaisiin hyödyntää ja toimeenpanna nykyistä paremmin.

Tilaisuudessa nähdään ennakkoon nauhoitettu osuus aiheesta Missä on kirkon #metoo? Keskustelemassa ovat piispa Kaisamari Hintikka ja Pelastusalan naiset ry:n puheenjohtaja Mira Leinonen. Moderaattorina toimii Liisa Ketolainen.

Turun kristillisen opiston säätiön toimitusjohtaja Jukka Hautala pitää tapahtumassa alustuksen Kirkko ja jälkipatriarkaalinen aika. Toiminnallisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman haaste kirkolle.

Rikotaan hiljaisuutta – naisiin kohdistuva väkivalta käytännön työn näkökulmasta -keskusteluosuudessa kuullaan paikallisia asiantuntijoita: Vuolle Setlementti ry:n väkivaltatyön päällikkö Jarkko-Pekka Kärkkäistä ja Oulun ensi- ja turvakoti ry:n Lähisuhdeväkivaltatyön yksikön palveluesihenkilö Tuire Tikkasta. Keskustelua moderoi Anna Patronen. Lisäksi näemme esimerkin hiljaisuuden rikkomisesta Tansaniasta (video).

Keskustelua on mahdollista jatkaa myös sosiaalisessa mediassa hashtagilla #tasaarvoteot.

Järjestäjät: Kirkkohallitus, Suomen Lähetysseura ja Naisjärjestöjen Keskusliitto

 

  • Tilaisuus jatkaa ”Uskonto, sukupuoli ja väkivalta” -teemaista keskustelua, joka käynnistyi toukokuussa 2021. Voit katsoa keskustelun täältä.
  • Sarjan toinen keskustelu ”Teologia ja tulkinta: väkivallan juurisyistä ratkaisuihin” järjestettiin lokakuussa 2021 ja on nähtävissä täällä.

Minne menet seurakunnan lähetystyö? Tehtävänkuvien muutokset ja innostava osallisuus
Pvm: 20.5.2022, Aika: 14:00-16:00
Maksuton - Keskustan seurakuntatalo - Pieni seurakuntasali
Isokatu 17

Seurakuntien lähetystyöstä vastaaville suunnatussa tilaisuudessa jaetaan kokemuksia seurakunnan lähetystyön muutoksista, viestinnästä ja lähetystyön vastuuhenkilöiden tehtävistä. Yhteisessä keskustelussa etsitään konkreettisia ideoita ja innostumista, miten seurakuntalainen voi olla mukana hyvän tekemisessä ja aikaansaamassa muutosta. Tilaisuuteen on ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittaudu tästä!

Mukana mm. Vesa Häkkinen (Kirkon Lähetystyön keskus), Laura Häkli (Suomen Lähetysseura) ja Riitta Sandberg (Suomen Lähetysseura)

Kahvitarjoilu

Järjestäjä: Suomen Lähetysseura


Hyvä testamentti – Yksi elämäsi tärkeimmistä asiakirjoista
Pvm: 20.5.2022, Aika: 14:00-15:30
Maksuton - Vanha Pappila
Asemankatu 6, 90100 Oulu

Oletko pohtinut testamentin tekemistä? Nyt sinulla on mahdollisuus kysyä juristilta kaikki, mikä mieltäsi askarruttaa. Tule kuulemaan testamentin tekemisestä ja siihen liittyvästä lainsäädännöstä.

Kuinka voin vaikuttaa testamentilla perintöverotukseen? Kuka minut perii? Menevätkö rahani valtiolle? Haluan antaa perintöä sekä lapsilleni, että järjestölle, mitä teen?

Varainhoidon lakimies ja Hyvä Testamentti kampanjan lakiasiantuntija Piia Jeremejeff kertoo, kuinka testamentti voi nivoutua osaksi hyvää perintösuunnittelua.

Mukana myös Suomen Pipliaseura ja Suomen Lähetysseura kertomassa kansainvälisestä työstä ja siitä, miten testamenttilahjoitukset tekevät hyvää.

Tarjolla kahvia ja pientä purtavaa. Tila on esteetön. Tervetuloa!

 

Järjestäjät: Suomen Lähetysseura, Suomen Pipliaseura


Polkuja löytämässä nuorten kanssa – rohkeita avauksia arjen työmalleihin
Pvm: 20.5.2022, Aika: 14:00-15:00
Maksuton - Kahvila ODL Helmi
Isokatu 47, Oulu

Ohjelma tuo näkyviin ja ajatusten vaihtopöydälle Oulun Diakonissalaitoksen ja Lahden Diakonialaitoksen työmuotoja ja -tapoja nuorten hätään vastaamisen suhteen.

Ohjelma on suunnattu ammattilaisille, työntekijöille sekä luottamushenkilöille. Se sopii hyvin myös kaikille globaaleista ja yhteiskunnallisista kysymyksistä kiinnostuneille.

Nuorten yksinäisyys ja sosiaaliset ongelmat ovat ajassamme korostuvia ilmiöitä, jotka vaativat uudenlaista asettumista rinnalle. Keskiössä on matka; yhdessä löydettävät, ennalta määrittelemättömät tulevaisuuden polut. Tähtäyspistettä ei pidä määrittää valmiiksi, on uskallettava kohdata, kuulla, kokeilla ja elää aidosti elämää yhdessä.

Tulevaisuuden polkujen rakentumisessa ratkaisevaa on luottamuksen rakentuminen – keinot tulevat vasta sitten. Nuoren valmiuksien ja voimavarojen tunnistaminen ja sitä kautta säilyvä paineettomuuden tuntu on keskeinen asia polulle kiinnittymisessä. Asiantuntijan ”poluttamisen” tehtävään kuuluu vahva tuki, valmennus, motivointi ja palveluohjauksellinen neuvonta erityisesti nuoren siirtymävaiheissa.

Ohjelma toteutetaan dialogisena työpajana.  Tilaisuuteen mahtuu max. 25 henkilöä, joten olethan paikalla ajoissa!

Järjestäjät: Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö (ODL) ja Lahden Diakonialaitos (Dila)


Prikka kiertoon -ruokahävikkihanke auttaa laajasti
Pvm: 20.5.2022, Aika: 14:00-15:00
Maksuton - Kirjasto - Pakkalan sali
Kaarlenväylä 3, 90015 Oulu

Tule kuulemaan, miten Prikka kiertoon -hanke on tarjonnut tukea, työtä ja toivoa Oulussa laajalla skaalalla. 

Keskitetyn hävikki- ja ylijäämäruuan logistiikan parissa toimitaan vapaaehtoisina sekä annetaan ohjausta ja työtä niille, joiden on vaikea työllistyä. Ruoka jaetaan eteenpäin apua tarvitseville seurakuntien, järjestöjen ja asukasyhdistyksien kautta.

Viiden organisaation yhteishankkeessa toivoa tulevaan tuo se, että apua on jaossa enemmän ja hävikkiä syntyy vähemmän!

Järjestäjä: Oulun seurakuntayhtymä


Kohtaamiset ovat kirkon tulevaisuus – Merkitystä ja kestävää kasvua ammattilaisten yhteistyöllä
Pvm: 20.5.2022, Aika: 14:30-15:30
Maksuton - Oulun tuomiokirkko -
Kirkkokatu 3 A, 90100 Oulu

Kirkko on maailman vanhin yhteisö ja kohtaamisten toteuttaja. Nykyisessä strategiassaan kirkko on tunnistanut keskeisiksi haasteiksi niin jäsenmäärän kuin kokoavan toiminnan tavoittavuuden laskun. Näihin on päätetty vastata avaamalla kirkon ovet kaikille ihmisille, yhteistyökumppanuuksille ja uusille tavoille käyttää kirkon moninaisia tiloja. Tapahtumateollisuus on toimiala, jonka lähes 200 000 ammattilaista tekevät työtä tuloksellisten ja vaikuttavien kohtaamisten luomiseksi.

Tulisiko kirkon ja ammattimaisen tapahtumateollisuuden tiivistää yhteistyötä ja kokeilla rohkeasti uusia ratkaisuja? Ollaanko tähän valmiita puolin ja toisin? Millä tavoin kunnat, kaupungit ja koko suomalainen yhteiskunta hyötyvät kohtaamisten ja yhteisöllisyyden vahvistumisesta?

Keskustelemassa: Pekka Mikkola, pääkirjoitustoimittaja, Kaleva, Mikael Pentikäinen, toimitusjohtaja, Suomen Yrittäjät ry, hallituksen puheenjohtaja Kirkkopalvelut ry, Kati Kuusisto, edunvalvontajohtaja, Tapahtumateollisuus ry ja Petri Määttä, kirkkoneuvos, Kirkkohallitus. Keskustelua moderoi tapahtuma-alan pitkän linjan ammattilainen ja kehittäjä, Tapahtumateollisuus ry:n vaikuttamisjohtaja Maria Sahlstedt.

Järjestäjät: Tapahtumateollisuus ja #yhdessä2022


Vihasta rauhaan – eri uskontojen edustajat dialogissa
Pvm: 20.5.2022, Aika: 15:00-16:00
Maksullinen - Oulun teatteri - Pikisali
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

Ovatko eri tavoin uskovat arvoltaan yhdenvertaisia? Omasta identiteetistä ja uskosta voi pitää kiinni ja samalla ymmärtää, että toisen usko on hänelle yhtä tärkeä. Vihapuheen sijaan uskonnoista tulisi puhua oikean tiedon varassa. Disinformaatiolle ja vihalle ei tule antaa sijaa. Miten toimit havaitessasi vihan ilmaisuja tai joutuessasi vihan kohteeksi?

Tässä paneelikeskustelussa eri uskontoja edustavat pohtivat islamofobian, antisemitismin ja kristittyjen vainon teemoja. Miten nämä ilmiöt näkyvät maailmalla ja miten Suomessa?

Paneelin juontaa USKOT-foorumin toiminnanjohtaja Katri Kuusikallio. Keskustelijoina ovat Yaron Nadbornik (Suomen Juutalaisten Seurakuntien Keskusneuvoston puheenjohtaja), Miika Auvinen (Open Doors -järjestön toiminnanjohtaja) ja Linda Hyökki (pääsihteeri, European Forum of Muslim Women, väitöskirjatutkija, Ibn Haldun University). Linda Hyökki osallistuu etäyhteyden avulla.

Paneelikeskustelussa puhujat ovat eri uskontojen edustajia ja siten tietävät oman uskontonsa näkökulman hyvin. Kirkon keskustelujen heikkous on usein se, että kirkko puhuu eri tavoin uskovien puolesta eikä tapahdu kohtaamista eri uskontojen edustajien kesken. Keskustelussa annetaan sija yleisökysymyksille.

Ohjelma on suunnattu kaikille yhteiskunnan muutoksesta ja kirkon toimintaympäristön muutoksesta kiinnostuneille. Kaikille, jotka ovat kiinnostuneita toimivasta vuorovaikutuksesta toisin ajattelevien ihmisten kanssa ja lähetyksen ja uskontodialogin suhteesta, myös heille, joita uskonnonvapauteen liittyvät kysymykset ja globaalit asiat kiinnostavat.

Järjestäjät: USKOT-foorumi, Kirkkohallitus

Uskontoa kohtaan ilmenevästä vihasta on tärkeää puhua avoimesti ja etsiä faktatietojen perusteella ymmärrystä.

Uskontodialogi on osa tulevaisuutta ja toimintaympäristön muutosta. Lisääntyneen vihapuheen mekanismien ymmärtäminen auttaa vaikuttamaan siihen. Dialogin kautta saadaan näkemystä ja välineitä keskusteluihin. On tärkeää puhua suoraan ja avoimesti vihasta ja tutkia sitä, mitä se on tässä ajassa.

Kirkon toimintaympäristön muutoksen yksi olennainen tekijä on, että muslimien määrä Suomessa kasvaa. Kasvaako samalla vihan määrä? Entä antisemitismi, totutaanko siihen? Ihmisten pitää päättää, miten suhtautua eri tavoin uskoviin. Toisin uskovien kanssa pitää tulla toimeen.

Voimmeko olla arvoltamme yhdenvertaisia? Entä jos kenenkään ei tarvitsisi luopua identiteetistään? Voiko oma usko auttaa ymmärtämään, että toisen usko on hänelle yhtä tärkeä?


Uskomattomia uutisia – mitä media kertoo kirkosta?
Pvm: 20.5.2022, Aika: 15:30-16:30
Maksullinen - Oulun teatteri - Suuri näyttämö
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

Mitä media kertoo kirkosta? Entä vanhoillislestadiolaisuudesta? Ovatko jotkut uskontoaiheet tabuja? Mistä pitäisi kirjoittaa enemmän? Tervetuloa Kotimaan vetämään tilaisuuteen tenttaamaan eri medioiden toimittajia.

Lännen median toimittaja Minna Akimo, Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi, Kotimaa-lehden päätoimittaja Mari Teinilä, Julkisen Sanan Neuvoston jäsen, Taivalkosken kirkkoherra Tuomo Törmänen.

Juontaa: Kotimaan toimituspäällikkö Freija Özcan.

Järjestäjä: Kotimaa 


Milleniaalit ja kirkko: Uskonnollisuuden muutos sukupolvittain
Pvm: 20.5.2022, Aika: 16:00-17:00
Maksuton - Oulun tuomiokirkko
Kirkkokatu 3 A, 90100 Oulu

Milleniaalit ja kirkko -ohjelma tekee syväluotausta siitä, miten Y- ja Z-sukupolvien näkemykset elämänkaaresta ja yhteisöllisyydestä poikkeavat siitä, mitä kirkossa on opetettu ja oletettu. Miten avataan kirkon ovet milleniaaleille, niin että vanhemmatkin sukupolvet tunnistavat kirkon yhä omakseen?  

Haasteet ovat suuret, ja mahdollisuudet ovat valtavat. Sukupolvien polarisaatio haastaa kaikkien kirkon.

Millaisia työvälineitä tarvitaan merkitysten etsintään milleniaalien kanssa? Entä uusille sukupolville relevantin kirkon rakentamiseen?


Kirkko vammaisten ihmisten työpaikkana
Pvm: 20.5.2022, Aika: 16:00-17:00
Maksuton - Kirjasto - Oulu-huone 3 krs.
Kaarlenväylä 3, 90015 Oulu

Kirkko voi olla moraalinen esikuva ja toimia hyvänä esimerkkinä, myös työllisyysasioissa. Kirkolla on siihen varaa ja sanomansa pohjalta myös velvollisuus. Kirkon työntekijäjoukon tulee olla moninainen. Koska seurakunta on sen jäseniensä summa, on tarpeen, että myös työntekijäjoukko kuvastaa seurakunnan moninaisuutta.

Suomen evankelisluterilainen kirkko julkaisi YK:n vammaissopimukseen perustuvan toimintaohjelman, Aktiivisesti osallinen, joulukuussa 2019. Toimintaohjelma nostaa esille työllisyysnäkökulmassa kirkon vammaisten ihmisten työpaikkana. Tematiikka sopii myös hallituksen tavoitteisiin lisätä työllisyyttä Suomessa. Liity mukaan keskusteluun siitä, mitkä asiat voivat vaikuttaa ja mitä voimme konkreettisesti tehdä. Tilaisuus tulkataan viittomakielelle.

Orientaatio aiheeseen: Kirkkohallituksen saavutettavuuden ja vammaisuuden asiantuntija Katri Suhonen, hiippakuntasihteeri Matti Laurila Oulun hiippakunnasta ja pappi Antti Björklund Turun Maarian seurakunnasta.

Paneelikeskustelu:

  • Simo Klem, asiantuntija, Kehitysvammaliitto
  • Anni Kyröläinen, Riesa Consultative
  • Kati Koskinen, Helsingin seurakuntayhtymän vammaistyön pappi
  • Sinikka Winqvist, Työelämän ja yrittäjyyden asiantuntija Invalidiliitto
  • Kommenttipuheenvuoro: Työllisyys- ja sosiaalipolitiikan asiantuntija Patrik Tötterman (FT, PsL), Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT (etäyhteyden välityksellä).

Järjestäjä: Kirkkohallitus


Saman katon alle? – seurakuntien rakennuskanta muutoksessa
Pvm: 20.5.2022, Aika: 16:30-17:30
Maksullinen - Oulun teatteri - Pieni näyttämö
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

Seurakuntien taloustilanteen heikentyessä muun muassa jäsenmäärien laskun ja muuttoliikkeen seurauksena seurakuntien on lähivuosina luovuttava osasta rakennuskantaansa.

Mistä rakennuksista tulisi luopua ja miksi?
Mitkä rakennukset tulisi säilyttää ja miksi?
Voidaanko kirkkojen monikäyttöisyyttä lisätä?
Mitä seurakunnan toimintoja voidaan tuoda kirkkoon jumalanpalveluksen lisäksi?

Muun muassa näitä kysymyksiä pohtivat metropoliitta Elia, piispa Jari Jolkkonen, kirkkoherra Laura Laitinen ja kulttuuriperintöasiantuntija Saana Tammisto ja keskustelua eteenpäin luotsaa johtaja Veli-Matti Salminen (Kirkon tutkimus ja koulutus)

Järjestäjä: Kirkkohallitus


Kohtaamisia Kapernaumissa – bibliodraamatyöpaja
Pvm: 20.5.2022, Aika: 17:00-20:00
Maksuton - Kapitulin talli -
Hallituskatu 3, Oulu

Kohtaamisia Kapernaumissa (Matt. 8: 5-13) -bibliodraamatyöpaja.

Tule tutkimaan ja kokemaan bibliodraaman keinoin, miltä tuntuu kohdata ihmisiä eri kulttuureista ja kielistä. Ohjaajina Auni Kaipia ja Elefteria Apostolidou.
Työpajaan mahtuu 20 hlöä. Ilmoittautumiset ke 11.5. mennessä Auni Kaipialle, p. 040 804 8821 (ei sähköpostia).

Bibliodraama-työpaja också på svenska, also in English / Deutsch / Greek welcome/välkomna/Willkommen/tervetuloa!

 


Tarja Halonen & Teemu Laajasalo: Sanan voimalla kohti parempaa
Pvm: 20.5.2022, Aika: 17:30-18:30
Maksullinen - Oulun teatteri - Suuri näyttämö
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

#yhdessä2022-tapahtuman KUUNTELEN. YMMÄRRÄN. KUNNIOITAN. -teemaan perustuen päivillä on runsas määrä mielenkiintoisia keskusteluja. Perjantai-alkuillan keskustelussa kohtaavat presidentti Tarja Halonen sekä Helsingin piispa Teemu Laajasalo.

Luvassa on takuuvarmasti valveilla pitävä debatti kirkon ja yhteiskunnan puheenaiheista AD2022.

  • Kuinka rakennetaan luottamusta erimielisten kesken?
  • Kuinka paljon oma elämänhistoria vaikuttaa kykyyn ymmärtää toisen ihmisen mielipiteitä?
  • Saako puhe loukata?
  • Onko tärkeämpää, mitä sanotaan vai kuka sanoo?

Presidentti Tarja Halonen ja Helsingin piispa Teemu Laajasalo keskustelevat yhteisen hyvän rakentamisesta sekä pyhästä ja pahasta puheesta. Miten muuttaa maailmaa ja pitää samalla kaikki mukana?

Järjestäjä: Helsingin hiippakunta ja #yhdessä2022 


Kirkkojen vaikutus Venäjällä
Pvm: 20.5.2022, Aika: 17:00-19:00
Maksullinen - Oulun teatteri - Pikisali
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

Millainen on kirkkojen vaikutus Venäjällä ja sen politiikassa? Miten tämä on näkynyt diplomaatin työssä? Miten Pohjoinen ulottuvuus ja Barents-yhteistyö näkyvät kirkkojen yhteydessä? Mikä on alueellisen yhteistyön tulevaisuus arktisella, Barentsin ja Itämeren alueella?

Keskustelemassa ovat piispa Seppo Häkkinen, entinen Moskovan-suurlähettiläs René Nyberg, Barentsin ja pohjoisen ulottuvuuden suurlähettiläs Jari Vilen sekä kirkkoherra Niilo Pesonen sekä vieraat Norjasta ja Ruotsista.

Järjestäjät: Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli, Kirkkohallitus, Oulun hiippakunnan tuomiokapituli


Kulttuuria Rotuaarilla: seurakuntien puhallinorkesterit esiintyvät
Pvm: 20.5.2022, Aika: 17:00-
Maksuton - Rotuaari

Perjantaina klo 17 kannattaa tulla Rotuaarille, kun seurakuntien puhallinorkesterit Primo, Spirito ja Virtuoso tarjoavat musiikkielämyksen puhallinmusiikin ystäville. Tämä konsertti on maistiainen seuraavan päivän kulttuurilauantain ohjelmasta. Tutustu myös lauantain ohjelmaan!


Romanimusiikin ilta – Mertsi Lindgren yhtyeineen
Pvm: 20.5.2022, Aika: 18:30-20:00
Maksuton - Tuiran kirkko
Myllytie 5

#YHDESSÄ2022-tapahtuman kulttuuritarjontaan kuuluu itsestäänselvyytenä myös annos perinteistä romanimusiikkia ja romani-gospelia. 

Rytmikkään ja kaihoisan etnoiskelmän taituri Mertsi Lindgren tuo Oulussa lavalle saumattomasti yhteensoivan kokoonpanon. 

Lindgren on Pihtiputaalta kotoisin oleva laulaja-kitaristi, jonka musiikillinen ilmaisu on rikasta ja virtuoottista. Perisuomalaisten iskelmäsävelmien, romanimusiikin sekä gospelmusiikin parissa kasvanut taiteilija on tehnyt uraa laulajana ja kitaristina vuodesta 1996. Lindgren on tehnyt yhteistyötä maamme eturivin muusikoiden kanssa eri areenoilla ympäri Suomea ja valmistunut ammattimuusikoksi Pop & Jazz Konservatoriosta.

Lindgren johtaa mm. Mustalaismusiikin orkesteria, tuottaa konsertteja sekä musiikkileirejä, kuratoi ja esiintyy aktiivisesti Orkesta Suora Lähetyksen ja Samuli Edelmanin kanssa.

LAVALLA:

Mertsi Lindgren – laulu ja kitara
Valtteri Bruun – kitara
Antti Kivimäki – basso
Tomi Saikkonen – rummut
Jari Kokkinen – haitari

Tervetuloa viihtymään!


Tytti Tuppurainen ja Juha Sipilä: Millaisen maailman jätämme lapsillemme?
Pvm: 20.5.2022, Aika: 18:00-19:00
Maksuton - Oulun tuomiokirkko -
Kirkkokatu 3 A, 90100 Oulu

Kirkkopäivien avajaistilaisuudessa Oulun tuomiokirkossa sukupolvien yli ulottuvasta vastuusta keskustelevat piispa Jukka Keskitalon johdolla ministeri Tytti Tuppurainen sekä kansanedustaja Juha Sipilä.

Keskustelussa pohditaan länsimaisen elämäntapamme kestävyyttä niin luonnon kuin tulevien sukupolvienkin kannalta.


Lapin sotilassoittokunnan ja Reserviläiskuoron yhteiskonsertti
Pvm: 20.5.2022, Aika: 18:00-
Maksuton - Karjasillan kirkko -
Nokelantie 39, 90150 Oulu

20.5 järjestetään Karjasillan kirkossa perinteinen Puolustusvoimien kirkkojuhla. Juhlan musiikista vastaa Lapin sotilassoittokunta sekä Reserviläiskuoro, johtajinaan musiikkimajuri Jarkko Aaltonen ja Olli Heikkilä.

Puolustusvoimien kirkkojuhlalla on vahvat perinteet. Sotien ajasta lähtien kirkkojuhlaa on vietetty vuosittain tammikuussa Helsingin tuomiokirkossa ja alueellisina tapahtumina eri puolilla maata.

Tilaisuus Karjasillan kirkossa alkaa perjantaina 20.5 klo 18.00 ja se on kaikille avoin. Tilaisuus järjestetään koronarajoitukset huomioiden.


Lähde kaupunkipyhiinvaellukselle!
Pvm: 20.5.2022, Aika: 18:00-
Maksuton - Kirkkotori
Kaarlenväylä 2

Tule tekemään pieni pyhiinvaellus! Sekä perjantaina että lauantaina voit lähteä joko omatoimiselle tai ohjatulle kaupunkipyhiinvaellukselle, Agricola-kävelylle. Tule hakemaan reittiohjeet ja Agricola-rukouskortti Pyhiinvaellusteltasta, joka löydät Kirkkotorin kulmalta, telttapaikalta 34. Teltasta saat tietoa pyhiinvaelluksista Suomessa ja Oulun seudulla. Pyhiinvaellus on n. 1,5 km ja esteetön.

Ohjatut pyhiinvaellukset lähtevät pyhiinvaellusteltalta, Kirkkotorilta:

PE 20.5. klo 18

LA 21.5. klo 10, 13 ja 16


Meänkielinen messu
Pvm: 20.5.2022, Aika: 20:30-21:30
Maksuton - Oulun tuomiokirkko
Kirkkokatu 3 A, 90100 Oulu

Tervetuloa kokemaan Meänkielinen messu, joka on tavallinen messu, jossa puhutaan ja veisataan meänkielellä. Meänkieli on ymmärrettävää kaikille, vaikka melkein ”jokhaisseen sanhaan tullee hoo”.

Meänkieli on Tornionjokilaaksossa molemmin puolin rajaa puhuttava kieli, jolla on kielen status Ruotsin puolella, Suomen puolella puhutaan enemmänkin murteesta. Oulussa on ollut säännöllistä meänkielistä kirkollista toimintaa vuodesta 2013 lähtien.

Meänkielisen messun toimittaa kappalainen Satu Kreivi-Palosaari, saarnaamassa pastori, kirjailija Bengt Pohjanen, kanttorina Sanna Leppäniemi. Mukana on Gaudiate-kuoro, johtajanaan kanttori Lauri Nurkkala. Avustajana muun muassa Väylänvartiset ry:n roikka.

Järjestäjä: Oulujoen seurakunta ja Oulun tuomiokirkkoseurakunta


Gospel Train – Radio Dei 25 vuotta -konsertti
Pvm: 20.5.2022, Aika: 20:00-
Maksullinen - Oulun teatteri - Suuri näyttämö
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

Gospel Train -konsertti kutsuu viihtymään ja tunnelmoimaan gospelin juurille. Luvassa on runsas paketti mustan gospelin klassikkoja upean 50-henkisen Pop Up Gospel -kuoron johdolla. Illan solisteina muun muassa Ilta Silva (UMK 2021) sekä Etni Khan (Voice of Finland 2020).

Perjantai-illan konsertissa kukaan ei jää istumaan ja jokaisen sydän hehkuu. Konsertti on #yhdessä2022-tapahtuman lisämaksullista ohjelmaa.

OSTA LIPUT:  Varaa paikkasi konserttiin hintaan 22,50 € Ticketmasterista tämän linkin kautta.

Pop Up Gospel on Suomen mustan gospelin saralla piristävä tuttavuus. 50-henkinen seinäjokelaiskuoro tavoittaa eri-ikäiset kuulijansa lämpimällä soundillaan ja lavasäteilyllään. Kiitosta saa monipuolisten kuorosovitusten lisäksi taidokkaat solistit ja ammattitaitoinen bändi. Kuoroa johtaa Tarja Kultalahti.

Etni on vahvaääninen ja sielukas artisti, jonka musiikissa yhdistyy soulin ja r’n’b:n pehmeät saundit ja iskevä rytmiikka.  Juurevuus, aitous, rehellisyys, suoruus sekä inhimillinen puutteellisuus ovat osa Etnin musiikkia ja ne nousevat vahvasti esiin hänen esityksissään. Laulajalla on taito nostaa esille tunnetustakin pop-kappaleesta syvempää merkitystä.

“Rakastan lauluja, joissa joko lauletaan suoraan Jumalasta sekä lauluja, joita voi tulkita niin, että ne kertovat Jumalasta. Afro-gospelissa yhdistyy mahtava tapa ilmaista Jumalaa”, kertoo Etni.

Muun muassa Tähdet, tähdet ja All Toghether Now -ohjelmista tutuksi tullut Ilta on suomalais-saksalainen artisti, joka lumoaa vahvalla ja taipuvaisella äänellään. Aikoinaan Cheekin superhitiltä Sillat esiin noussut Ilta julkaisi odotetun debyyttialbuminsa Näitä hetkiä varten syksyllä 2020. Esikoisalbumi poiki Iltalle voiton Iskelmän Gaalan vuoden 2020 Vuoden tulokas -sarjassa sekä ehdokkuuden vuoden 2021 Emma Gaalassa. Esikoisalbumin jälkeen ilmestynyt Kelle mä soitan -kappale nosti Iltan kertaheitolla maan eturivin artistien joukkoon (teksti: Warner Music Finland).

Järjestäjät: #yhdessä2022, Ohjelmatoimisto Kristalli ja Radio Dei


Oululaisnuoret proudly presents: Sovinnon juhlat
Pvm: 20.5.2022, Aika: 21:00-
Maksuton - Keskustan seurakuntatalo - Sisäpiha
Isokatu 17

Tervetuloa Sovinnon juhlaan! Oululaisten nuorten suunnittelemassa juhlassa nautitaan musiikista, naposteltavasta ja yhteisestä tekemisestä sovinnon teemojen äärellä.

Ohjelmassa mm.: akustisella vedolla juhlat starttaava kls. (www.kls.fi), valokuvanäyttely Sovinto kuvina -somekuvakilpailun sadosta seurakuntatalon aulassa, rentoa yhdessäoloa piiiitkästä aikaa sekä ajatusten herättelyä arkisiin sovinnon tekoihin.

Tule mukaan viihtymään koko juhlan ajaksi tai ainakin pistäytymään!

Järjestäjä: Oulun seurakunnat, #sovinto


Tule hiljentymään Hiljaisuuden taloon
Pvm: 21.5.2022, Aika: 09:00-19:00
Maksuton - Kapitulin talli
Hallituskatu 3, Oulu

Hiljaisuuden talo kuuluu Kirkkopäivien ja Lähetysjuhlien perinteeseen ja ytimeen. Nimensä mukaisesti se on paikka, joka kutsuu hiljentymään hiljaisuudessa – omista lähtökohdista, ilman mitään velvoitteita. Oulussa Hiljaisuuden talo on avoinna koko lauantain Tallikappelissa. 

Hiljaisuuden talo tarjoaa hengähdyskeitaan kaupungin hälyn ja tapahtumakirjon keskellä. Hiljaisuuden talossa voit istua hiljaa itseksesi ja halutessasi kuunnella ääniraamattua. Talon puitteet kutsuvat ihmiset yhdessä kuuntelemaan itseään, toisiaan ja Jumalaa. Voit myös tulla hiljentymään hetkipalveluksiin, ks. ajat alla.

LAUANTAIN OHJELMA HILJAISUUDEN TALOSSA
klo 9-19 Tallikappeli avoinna hiljentymistä ja Raamatun kuuntelua varten
klo 9 ”Ikuinen on voima rukouksen” -hetkipalvelus, Heli Mattila ja Sirpa Vähäaho-Kuusisto
klo 12 Meditatiivinen liikehartaus, Riikka Honkavaara ja Pyhä tanssi-ryhmä
klo 15 Taizé-lauluihin perustuva hetkipalvelus, Juha Tanska, Hiljaisuuden Ystävät
klo 18 Tässä olen -raamattumietiskely, Paavo Huotari, Suomen Pipliaseura

Lisäksi koko lauantain 21.5. klo 9-19 sielunhoitopäivystys seurakuntatalossa
Sielunhoitomahdollisuus keskustan seurakuntatalossa (Isokatu 17, 1. krs.), käynti sisäpihalta. Sielunhoitajina toimivat seurakuntatyön erityispalveluiden työntekijät. Toimii saapumisjärjestyksessä. Tervetuloa!

Lähde kaupunkipyhiinvaellukselle!

Tule tekemään pieni pyhiinvaellus! Sekä perjantaina että lauantaina voit lähteä joko omatoimiselle tai ohjatulle kaupunkipyhiinvaellukselle, Agricola-kävelylle. Tule hakemaan reittiohjeet ja Agricola-rukouskortti Pyhiinvaellusteltasta, joka löydät Kirkkotorin kulmalta, telttapaikalta 34. Teltasta saat tietoa pyhiinvaelluksista Suomessa ja Oulun seudulla.

Ohjatut pyhiinvaellukset lähtevät pyhiinvaellusteltalta, Kirkkotorilta:

PE 20.5. klo 18

LA 21.5. klo 10, 13 ja 16

Perjantaina klo 17-20 Hiljaisuuden talossa on Kohtaamisia Kapernaumissa (Matt. 8: 5-13) -bibliodraamatyöpaja ks. ohjelmakuvaus.

Järjestäjät: Suomen Pipliaseura, Oulun seurakunnat, Hiljaisuuden Ystävät, Bibliodraamayhdistys, Pyhiinvaellus Suomi


Miten eteenpäin – Luottamushenkilöiden seminaari
Pvm: 21.5.2022, Aika: 09:30-12:00
Maksuton - Keskustan seurakuntatalo - Iso seurakuntasali
Isokatu 17

Kirkkopäivien ja Lähetysjuhlien yhteisviikonloppu on mainio tilaisuus koota yhteen kirkon luottamusväkeä maanlaajuisesti. Lauantai-aamupäivän Luottamushenkilöseminaarissa myös osanottajat pääsevät mukaan keskusteluihin pienryhmissä. 

Millä perusteilla ja miten tehdä viisaita päätöksiä, joilla on kauaskantoiset vaikutukset?

Tule mukaan yhteiseen keskusteluun, jossa mukana on myös Åbo Akademi´n professori, aiempi Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström sekä Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala. Mukaan ovat tervetulleita luottamushenkilöiden ohella myös seurakuntien työntekijät.

Seminaari toteutetaan Erätauko -keskustelumenetelmän avulla, joissa osallistujilla on mahdollisuus käydä keskustelua pienissä ryhmissä. Keskustelua ohjaa Erätauko-säätiön asiantuntija Efe Evwaraye.

Tilaisuuteen mahtuu 220 osallistujaa. Saavuthan ajoissa paikalle, jolloin varmistat pääsysi mukaan.

Järjestäjät: Oulun hiippakunta ja STEP-opintokeskus / Kirkkopalvelut ry yhdessä Erätauko-säätiön ja Oulun kaupungin kanssa

Avaa tilaisuuden esite

 

 

 


Johtajuus ja vuorovaikutus kirkossa -paneelikeskustelu
Pvm: 21.5.2022, Aika: 09:00-10:00
Maksullinen - Oulun teatteri - Pikisali
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

Ohjelma nostaa keskusteluun johtajuuden ja vuorovaikutuksen nykytilan ja kehittämistarpeet kirkon eri tasoilla ja organisaatioissa. Yleisö haastetaan mukaan esittämään kysymyksiä, joihin tilaisuuden paneelin osanottajat vastaavat keskustellen.

Aiheesta alustaa ja osallistujat haastaa ensin valmentaja, KT, dosentti Vesa Nissinen. Tämän jälkeen käydään moderoitua keskustelua yleisön ja paneelin välillä.

Paneelissa mukana:

  • tuomiorovasti Satu Saarinen (seurakunnan näkökulma)
  • piispa Jari Jolkkonen (piispan/tuomiokapitulin näkökulma)
  • henkilöstöjohtaja Reija Hotti Kirkkopalveluista (HR näkökulma)
  • johtaja Pekka Asikainen (seurakuntayhtymän näkökulma)

Ohjelman tavoitteena on lisätä ymmärrystä tavoitteellisen vuorovaikutuksen merkityksestä sekä nykyhetkessä että muutosjohtamisen näkökulmasta.

Järjestäjä: Kirkkopalvelut ry


Sielunhoito
Pvm: 21.5.2022, Aika: 09:00-19:00
Maksuton - Keskustan seurakuntatalo
Isokatu 17

Sielunhoitajia on tavattavissa keskustan seurakuntatalossa (Isokatu 17, 1. krs.). Sielunhoitajina toimivat Seurakuntatyön erityispalveluiden työntekijät. Voit tulla paikalle ilman ennakkovarausta.


Pekka Haavisto, Mari Leppänen ja Jouni Hemberg: Ukraina, kirkot ja kansainvälinen tilannekuva
Pvm: 21.5.2022, Aika: 09:00-10:00
Maksullinen - Oulun teatteri - Suuri näyttämö
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan on mullistavat seuraukset Euroopan turvallisuuspolitiikalle, mutta sillä on myös globaaleja, mittakaavaltaan ehkä jopa suurempia vaikutuksia.

Millainen on uusi kansainvälinen tilannekuva? Mitkä ovat Ukrainan sodan globaalit vaikutukset? Mitkä ovat kirkkojen ja avustusjärjestöjen tehtävät tässä tilanteessa?

Perusturvaa vavisuttavien aiheiden äärelle kokoontuvat keskustelemaan Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg, Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen sekä ulkoministeri Pekka Haavisto.

Järjestäjä: Kirkon Ulkomaanapu


Tapaa lähetystyöntekijä!
Pvm: 21.5.2022, Aika: 09:00-17:00
Maksuton - Kirkkotori
Kaarlenväylä 2

Suomen Lähetysseuran ulkomaantyössä olleita tavattavissa lähetystorilla Oulun teatterin edessä seuraavasti:

 

klo 9-11 Suvimarja Rannankari-Norjanen: yhteyspäällikkö, Suomi/Thaimaa

klo 11-13 Elina Mikkola, hankehallinnon asiantuntija, kiinalaiset alueet & Juha Valta, maatoimiston päällikkö, Nepal

klo 13-15 Piia Lempiäinen, talouden ja hyvän hallinnon asiantuntija, kiinalaiset alueet & Anna Peltonen, viestinnän asiantuntija, Kaakkois-Aasia ja kiinalaiset alueet

klo 15-17 Terhi Teiskonlahti, hankehallinnon asiantuntija, Nepal & Hilde Paco, hankehallinnon asiantuntija, Senegal


Luterilainen identiteetti Suomen evankelis-luterilaisen kirkon strategisena lähtökohtana
Pvm: 21.5.2022, Aika: 10:00-11:00
Maksullinen - Oulun teatteri - Pieni näyttämö
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

1980-luvulta 2020-luvulle kirkossa on johdonmukaisesti ja kattavasti käytetty uutta suomalaista Luther-tutkimusta erilaisten uudistushankkeiden perusteluissa ja sisällössä. Virtauksen arkkitehtina toimi oululainen professori Tuomo Mannermaa. Hänen oppilaistaan ja työtovereistaan Eero Huovinen, Eeva Martikainen, Simo Peura, Jari Jolkkonen, Kirsi Stjerna ja Veli-Matti Kärkkäinen ovat vaikuttaneet niin, että tästä virtauksesta on tullut myös globaalisti tunnettu ja ekumeenisesti vaikuttava.

Ohjelmassa esitellään tätä virtausta ja sen vaikutusta kirkon strategioihin, erilaisiin uudistuksiin (esimerkiksi jumalanpalveluselämän uudistus, katekismusuudistus, kirkon eettiset kannanotot, keskustelut vanhurskauttamisesta, diakoniasta sekä naispappeudesta ja avioliitosta) sekä maailmanlaajaan ekumeniaan.

Kirkon historian kirjoittamisessa aikakausi 1980–2010 tarvitsee uuden nimikkeen asian hahmottamiseksi, sillä Mannermaan teologia ei edusta sen paremmin kansankirkollisuutta kuin herätysliikkeitäkään. Keskustelemme siitä, mikä on tämän virtauksen perimmäinen sisältö ja miten se tänäkin päivänä näkyy kirkon eri sektoreilla.

Keskustelun taustalla on keväällä 2022 ilmestyvä professori Risto Saarisen ja piispainkokouksen pääsihteeri dosentti Kari Kopperin kirjoittama tutkimus ”Läsnäoleva Kristus – Tuomo Mannermaan koulu teologian ja kirkon asialla” (Suomalainen Teologinen Kirjallisuusseura). Tilaisuudessa kirjan kirjoittajat toimivat alustajina ja yhteisen keskustelun johdattelijoina. Keskustelussa mukana myös Tuiran seurakunnan kappalainen TT Päivi Jussila.

Järjestäjät: Kirkkohallitus/piispainkokouksen kanslia; Helsingin yliopisto/ Teologinen tiedekunta


Partiopuisto – leiritunnelmaa keskellä Oulua
Pvm: 21.5.2022, Aika: 10:00-16:00
Maksuton - Franzéninpuisto

Oulun keskustan Franzeninpuistoon kohoaa viikonlopuksi partiolaisten urbaani telttaleiri. Piipahda telttakylään tutustumaan partiotaitoihin tai verestämään vanhoja partiomuistojasi. Kylän rasteilta löytyy mukavaa koko perheen tekemistä.

Oulun seudun partiolippukunnat esittelevät kylässä monipuolista toimintaansa ja myyvät vierailijoille edullisia nuotioherkkuja makkarasta ja letuista kunnon nokipannukahveihin.

Rohkeimmat pääsevät suorittamaan aidon partiotaitokilpailun rastitehtävän, jossa pääsee tutustumaan ainakin kestävän kehityksen aatteisiin.

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan partiolaisuuteen kaikki oulaiset ja #yhdessä2022-viikonlopun vieraat vauvasta vaariin.

Ohjelman järjestäjät: Pohjanmaan Partiolaiset, Oulun seudun partiolippukunnat


Mielen kielin – tarinoita oman kielen merkityksestä
Pvm: 21.5.2022, Aika: 10:00-11:00
Maksuton - Oulun tuomiokirkko
Kirkkokatu 3 A, 90100 Oulu

Pohdimme musiikin ja tarinoiden kautta vähemmistön ja valtakielen asemaa eri näkökulmista. Miten omakielisen Raamatun sanat koskettavat tunteita, identiteettiä ja ihmisyyttä?

Tarinat todentuvat saamelaisten, viittomakielisten, lua- ja lomwekansojen sanoilla. Mukana mm. Wimme Saari, Sara Keränen, oululainen Koskelan perhe ja Riikka-Maria ja Tomas Kolkka Thaimaasta. Tarinoihin johdattelijoina Jaana ja Niilo Rantala. Tilaisuus tulkataan viittomakielelle.

Järjestäjät: Suomen Lähetysseura ja Suomen Pipliaseura


Puuhaa ja pulinaa – perheiden ja kouluikäisten oma ohjelma
Pvm: 21.5.2022, Aika: 10:00-15:00
Maksuton - Myllytullin koulu -
Kirkkokatu 1, 90100

Myllytullin koulu ympäristöineen tarjoaa monipuolista mukavaa viihtymistä koko lauantaiksi perheiden pienimmille ja kouluikäisille.

Avaa alta tarkempi ohjelma – tervetuloa mukaan maksuttomaan menoon koko perheen voimin 🙂 🙂 🙂

SALIN OHJELMAT SISÄLLÄ 🙂

10.00 Liikkuvan Laulurepun keväinen konsertti
Konsertissa lapset ja perheet pääsevät leikkimään ja laulamaan

11.00 Maailman suurin kirkkomuskari
Musiikin iloa muskarityylillä kaikille lapsenmielisille. Hyppää mukaan seikkailuun!

12.00 Satuja ja tarinoita ympäri maailmaa

13.00 Lukemisen lumoa ja yhdessä oloa
Tietoa lukemisen tärkeydestä ja kivoja kirjavinkkejä lapsiperheille, Oulun kaupunginkirjasto.
Yhteisiin hetkiin – lainaa pop up -kirjastosta lukemista mukaasi, Oulun kaupunginkirjasto.
Matkalaukku
Empaattinen ja toiveikas näytelmä auttamisesta ja vieraan varaisuudesta. Chris Naylor-Ballesteros (kirjoittaja), Vaukirja (kustantaja).

14.00 Maailman suurin kerho
Ota kerhokaverit mukaan tai tule ihan vaikka ensimmäistä kertaa kerhoon!
Maailman suurimmassa kerhokerran ohjelmassa kaikkea kerhokivaa: leikkiä, musaa, toiminnallista tekemistä, hartaus

TOIMINTAPISTEET SISÄLLÄ 🙂

10.30–15 Askartelupaja
Tule tekemään pieniä lahjoja maailmalle lähetettäväksi ja itselle!

10.30–15 Hiljaisuuden äärellä
Mahdollisuus hiljentyä ja levätä

 

TOIMINTAA ULKONA 🙂

10.30–15 Liiku ja leiki
Liikunnallinen satuseikkailu metsän eläinten seurassa. Satuseikkailussa käydään mm. luontokuntosalilla, pelataan käpygolfia, koetellaan ketteryyttä ja herätellään aisteja. Suunnattu alle kouluikäisille lapsille vanhempineen.

10.30–15 Iso taideteos
Tule jättämään jälkesi Kirkkopäiville ja Lähetysjuhlille

10.30–14 Kouluikäisten non-stop rastirata, lähtö koulun pihalta
Liikettä ja tekemistä seurakunnan kerhotoiminnan myötä kävellen, pyörällä tai potkulaudalla

10.30–14 Pelaa yksin tai yhdessä
Pelejä ja tekemistä lapsille

10.30–15 Pikku Sofian kirkko, tuomiokirkon vieressä
Puuhaa kirkonrottien kanssa

 


Lähde kaupunkipyhiinvaellukselle!
Pvm: 21.5.2022, Aika: 10:00-
Maksuton - Kirkkotori
Kaarlenväylä 2

Tule tekemään pieni pyhiinvaellus! Sekä perjantaina että lauantaina voit lähteä joko omatoimiselle tai ohjatulle kaupunkipyhiinvaellukselle, Agricola-kävelylle. Tule hakemaan reittiohjeet ja Agricola-rukouskortti Pyhiinvaellusteltasta, joka löydät Kirkkotorin kulmalta, telttapaikalta 34. Teltasta saat tietoa pyhiinvaelluksista Suomessa ja Oulun seudulla. Pyhiinvaellus on n. 1,5 km ja esteetön.

Ohjatut pyhiinvaellukset lähtevät pyhiinvaellusteltalta, Kirkkotorilta:

PE 20.5. klo 18

LA 21.5. klo 10, 13 ja 16


Kirkon rakentajien foorumi: Sisäpiiri vai maailmaa muuttava yhteisö?
Pvm: 21.5.2022, Aika: 11:00-12:30
Maksullinen - Oulun teatteri - Pikisali
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

Kirkon tulevaisuus on yhteisöissä. Yhteisöt voivat kuitenkin muodostua sisäpiireiksi, joihin uskossaan vahvat vetäytyvät maailmaa piiloon.

Foorumissa tutkitaan, miten rakentuu yhteisö, jolla on vahva hengellinen ydin mutta joka samalla etsii rohkeasti kontakteja ympäröivään yhteiskuntaan. Ja jossa on tilaa kaikille.

Foorumissa vedetään yhteen syksyllä 2021 alkaneen kirkkokäsitys-hankkeen löytöjä.

Esiintyjät:

* Toiminnanjohtaja Timo Pöyhönen
* Yhteisövalmentaja Johanna Sandberg
* Diakoni Hanna Kelokaski
* Piispa Seppo Häkkinen
* Jyväskylän kohtaamispaikan pastori Mika Kilkki
* Helsingin Tuomasyhteisön pastori Kati Pirttimaa
* TT Pietari Hannikainen

Järjestäjä: Hengen uudistus kirkossamme ry


Kulttuurilauantai Rotuaarilla
Pvm: 21.5.2022, Aika: 11:00-18:00
Maksuton - Rotuaari

Kävelykatualue Rotuaari yhdessä torinrannan ja lähikatujen kanssa muodostaa oululaisten olohuoneen. Rotuaarin aukiolla on tarjolla runsas maksuton kulttuurikattaus koko Kirkkopäivä-lauantain ajan. Päivä ennakoi jo Oulun kulttuuripääkaupunkivuotta 2026. 

KATSO TÄSTÄ OHJELMA JA TULE PIIPAHTAMAAN TAI VIIHTYMÄÄN KOKO PÄIVÄKSI: 

Klo 11 – 11.45 päälava
Lapin sotilassoittokunta
, kapellimestarina musiikkimajuri Jarkko Aaltonen. Rovaniemellä sijaitseva Lapin sotilassoittokunta on pohjoisen Suomen ainoa ammattipuhallinorkesteri, kokoonpanoltaan 30 soittajaa.

Klo 11.45 päälava
Tervetulotoivotukset
, Satu Saarinen

Klo 12 – 12.30 sivulava
Tiernapojat. Oulun NMKY:n poikakuoro Ynnin Pojat on osaltaan vaalinut ja pitänyt esillä Oulussa tiernapoikaperinnettä jo yli neljänkymmenen vuoden ajan. Tiernapojat eli tähtipojat on suomalainen laulunäytelmäperinne, jota nuoret pojat kiersivät esittämässä. Varsinkin Pohjois-Pohjanmaalla tunnettu kuvaelma perustuu Matteuksen evankeliumiin. Se kertoo itämaan tietäjien matkasta Jeesus-lapsen luo sekä kuningas Herodeksesta, joka määrää sotilaansa surmaamaan kaikki pienet poikalapset toivoen saavansa hengiltä myös vastasyntyneen Jeesuksen, ”juutalaisten kuninkaan”.

Klo 13 – 13.30 sivulava
Oulun ortodoksinen katedraalikuoro. Vuodesta 2015 nykyisessä kokoonpanossa esiintyvä kuoro esiintyy jumalanpalveluksissa ja konsertoi eripuolilla Suomea.

Klo 12.30 – 13 ja 16 – 16.15 päälava
Kat & Jared  – Tähtisirkus. Oululainen pariakrobatiaduo Kat (FIN) ja Jared (AUS) yhdistää sirkusta ja tanssia tarinoiksi. Valmistuttuaan sirkuskoulu Carampasta Madridista 2019 he ovat esiintyneet aktiivisesti niin sirkustaiteilijoina kuin tanssijoina. Esityksissään duo ilmentää milloin ihmissuhteiden moniulotteisuutta, milloin ilmastonmuutosta. Nyt esitettävä ”2×4”-esitys käsittelee sahan ja sen työntekijöiden, erityisesti naisten, historiaa ja ajoittain traagisiakin tarinoita.

Klo 13.40 – 14 ja 16.20-16.45 sivulava    
JoJo – Oulun Tanssin Keskus: Kehollinen hetki. Jotta voisimme ymmärtää, kuulla ja kunnioittaa toisia, on tärkeää pysähtyä samojen asioiden äärelle myös itsensä kanssa. Kehollisessa hetkessä pysähdytään kuuntelemaan itseämme ja kehoamme lempeän liikkeen kautta. Samalla valmistamme itseämme kohtaamaan muita ja avaamme aisteja ympäristöömme. Kehollisen hetken ohjaa tanssinopettaja Venla Virta. Hetkeen ei tarvita mitään ennakko-osaamista.

JoJo – Oulun Tanssin Keskus: Katkelma tanssiteoksesta Viimeinen sapiens. 31.8. ensi-iltansa saavasta Viimeinen sapiens – tuotannosta nähdään katkelma 10 tanssijan esittämänä. Koreografit Elssa Antikainen ja Hanna Poikela tutkivat tulevassa teoksessa ihmismieltä ja vallanhimoa valtakunnallisesti kattavan, kansantanssipohjaisen työryhmänsä kanssa. Teoksen musiikki on laulaja-lauluntekijä Jarkko Martikaisen säveltämää.

Klo 14 – 15 päälava
Lavalla PARK 7, neljän nuoren miehen pop/rock-bändi, joka on soittanut satoja keikkoja Suomessa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa ja julkaissut useita levyjä. Park 7 keikkailee tavoitteenaan tuoda jokaiselle matkan varrella kohtaamalleen toivoa, iloa sekä rohkaisua elämään.

Klo 15 – 15.30 sivulava
Hannu Tarvas, Monologeja

Klo 15.30 päälava          
Teuvo Pakkalan koulun musiikkiluokat ja puhallinorkesteri Viventi: Konnarin kevät -musiikkiteos.
Ahkerasti konsertoiva Viventi on Oulun seurakuntien, konservatorion ja Oulu-opiston puhallinorkestereiden edustusorkesteri, joka on vuosikymmenten kuluessa voittanut lukuisia palkintoja Suomen puhallinorkestereiden SM-kilpailuissa. Teuvo Pakkalan koulun musiikkiluokilla opiskellaan laajalla skaalalla kaikkea musiikkiin liittyvää kuorolaulusta ja teoriasta musiikkiliikuntaan. Konnarin kevät on syntynyt Paavo Sarkkaman ikisuositun Pienet sydämet-musiikkinäytelmän innoittamana tilaustyönä. Ensiesitys oli keväällä 2012. Teuvo Pakkalan koulun musiikkiluokanopettaja Maria Portaankorva sävelsi ja sanoitti laulut. Puhallinorkesterille laulut on sovittanut Kaj Skrab.

Klo 16.45 – 17.30 päälava 
Lapsikuoro Valonlähde ja Pyhän Tuomaan lapsi- ja nuorisokuoro
Valonlähde on Rovaniemen seurakunnan iloinen lapsikuoro ja kokenut Lähetysjuhlien kävijä. Oulussa kuoroa luotsaavat kuoron taiteellinen johtaja Sanna Koivuranta-Virtanen ja toiminnallinen johtaja Jenniina Heikkilä. Pyhän Tuomaan lapsi- ja nuorisokuoro on toiminut Tuiran seurakunnassa tavoitteellisesti ja aktiivisesti vuodesta 1991. Kuoro on saavuttanut menestystä mm. erilaisissa lapsikuoroille järjestetyissä katselmuksissa ja julkaisemalla oman levyn. Kuoro on osallistunut lähetysjuhliin mm. Rovaniemellä ja esiintynyt on kotimaassa ja ulkomailla.

 

 


Mika Aaltola – Martti J. Kari – Laura Lodenius – Teemu Laajasalo: SOTA JA RAUHA
Pvm: 21.5.2022, Aika: 11:00-12:00
Maksullinen - Oulun teatteri - Suuri näyttämö
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

#YHDESSÄ2022-tapahtuman Mustassa laatikossa piispa Teemu Laajasalo marssittaa Oulussa estradille taatusti ajankohtaisen teeman taatusti ajankohtaiset vieraat. Laajasalon johdattaman Sota ja rauha -keskustelun asiantuntijat ovat tulleet  lähes jokapäiväisiksi tutuiksi kevään aikana.

Mukana

  • Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola
  • FT, Jyväskylän yliopiston kyberturvallisuuden opettaja, eversti (evp) Martti J. Kari. Kari palveli vuosina 2004–2007 puolustusasiamiehenä Puolassa ja Ukrainassa ja strategisena neuvonantajana Ukrainan tiedustelupalveluiden reformissa vuonna 2020.
  • Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius

Mikä kaikki muuttuu mielessämme Venäjän hyökkäyksen jälkeen?

Sosiaalisessa mediassa entiset pasifistit vaativat lisää aselähetyksiä Ukrainalle. Siviilipalvelusmiehet katuvat valintojaan. Ydinaseen suojaan kaivataan ja samalla ahdistus Putinin ydinaseen käytöstä kalvaa.

Mitä isompia seurauksia sodalla on suomalaiselle keskustelulle varautumisesta, väkivallasta ja kansallisesta yhtenäisyydestä? Onko rauhanaatteella enää tulevaisuutta? Pitäisikö oikeutetun sodan kriteerejä päivittää? Onko puolueettomuus hyve? Onko järkytyksemme Venäjän toimiin suhteessa siihen, että olemme katselleet sivusta Putinin toimintaa vuosikymmenten ajan?

Järjestäjä: Helsingin hiippakunta ja #YHDESSÄ2022  


Keitä ovat diakoniatyön asiakkaat?
Pvm: 21.5.2022, Aika: 12:00-13:00
Maksuton - Kirjasto - Pakkalan sali
Kaarlenväylä 3, 90015 Oulu

Diakoniajohtaja Seppo Sulkko Kirkkopalveluista on haastatellut lähes sadalla paikkakunnalla eri puolilla Suomea noin 300 diakoniatyön asiakasta. Joskus elämä yllättää ja talousvaikeudet tulevat osaksi arkea. Avuntarve ei välttämättä sovi yhteiskunnan tukirakenteisiin, kuka silloin auttaa.

Tule kuulemaan, mistä asioista diakoniatyön asiakkaat kertovat, millaisia haasteita he ovat kohdanneet ja millaisesta avusta he kokevat hyötyvänsä?

Kotimaanapu voi toimia diakoniatyön välineenä: www.kotimaanapu.fi

Järjestäjä: Kotimaanapu


Digiloikka jumalanpalveluksessa – miten meni noin niin kuin omasta mielestä?
Pvm: 21.5.2022, Aika: 12:00-13:00
Maksullinen - Oulun teatteri - Pieni näyttämö
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

Pandemia pakotti seurakunnat pikaisella aikataululla ottamaan haltuun jumalanpalvelusten ja muiden tilaisuuksien välittämisen verkkoon. Mitä kirkon digiloikka on tarkoittanut seurakunnille ja kirkon työlle erityisesti jumalanpalveluselämän näkökulmasta? Kuinka suuri digiloikka on otettu? Mitä haasteita digiloikka on tuonut erityisesti seurakuntalaisten osallisuuden näkökulmasta?

Mukana pohtimassa ja keskustelemassa ovat viestintäpäällikkö Meri-Anna Hintsala, kirkkoherra kirkkoherra Jari Kemppainen Pälkäneeltä sekä kanttori Olli Kinnunen.

Johdattelijana asiantuntija Teija Tuukkanen.

Järjestäjä: Kirkkohallitus


Soittoruokala – maksuton ateria livemusiikiin äärellä
Pvm: 21.5.2022, Aika: 12:00-14:00
Maksuton - Öbergin talon sisäpiha
Kajaaninkatu 12, Oulu

Kaikille avoin tapahtuma, jossa maksuton ateria tarjoillaan hyvän livemusiikin säestyksellä. Tapahtuma tuo yhteisen aterian äärelle ruoka-apua tarvitsevat, paikalliset toimijat ja yleisön. Mikäpä yhdistäisi enemmän kuin yhdessä nautittu ateria!

Hyvän mielen tapahtuma liputtaa tasavertaisuuden, inhimillisyyden, leimaamattomuuden ja yhteisöllisyyden puolesta. 

#yhdessä2022-soittoruokala tarjoaa kohtaamispaikan niin vähävaraisille oululaisille, paikallisille toimijoille kuin suurelle yleisölle.  Tapahtuma järjestetään tiiviissä yhteistyössä paikallisten seurakuntien ja mahdollisesti muidenkin toimijoiden kanssa.

Lämmin kiitos paikallisille toimijoille, jotka yhdistävät voimavaransa onnistuneen ja kepeän tapahtuman toteuttamiseen. Luodaan iloa ja toivoa yhdessä hyvän ruoan äärellä!

Järjestäjät: Kirkkopalvelut ry, Oulun ev.lut. seurakunnat, Suomen Lähetysseura, Ruoka-apu.fi, Caritas-säätiö, Prikka Kiertoon ja Suomen Punainen Risti

 

 

 


Kuuntelenko? Ymmärränkö? Kunnioitanko? -keskustelu
Pvm: 21.5.2022, Aika: 12:00-13:00
Maksuton - Oulun tuomiokirkko -
Kirkkokatu 3 A, 90100 Oulu

Keskustelua ilman vastakkainasetteluja. Miten dialogi toimii kirkossa ja sen ulkopuolella? Miten kunnioittavaa ja tasavertaista keskustelua voidaan tuoda lisää omaan lähipiiriin, Suomeen ja koko maailmaan?

Näkökulmia näihin kysymyksiin avaamassa Anneli Nieminen, Henry Helakorpi ja Niko Humalisto.

Juontajina Sanna Keskinen ja Ilkka Mäkinen.


Nuoret haastavat keskusteluun sovinnosta
Pvm: 21.5.2022, Aika: 13:00-14:00
Maksuton - Keskustan seurakuntatalo - Pieni seurakuntasali
Isokatu 17

Ryhmä oululaisia nuoria on kevään ajan pohtinut ajankohtaisia sovinnon ja yhteiskuntarauhan kysymyksiä. Mikä on tässä ajassa tärkeää, mikä huolestuttaa tai kaipaisi erityisesti huomiota? Miten sovintoa edistetään aktiivisesti jokapäiväisessä arjessa, mitä eri näkökulmia sovintoon liittyy?

Nyt nuoret kutsuvat meitä yhteiseen keskusteluun. Dialogin kautta nostetaan esille nuorten mielestä tärkeitä näkökulmia sovintoon, laajennetaan yhteistä ymmärrystä siitä, miten sovintoa voidaan rakentaa arjen tasolla ja tuodaan nuorten ajatuksia sovinnosta myös vaikuttajien ja Kirkkopäivien yleisön tietoon.

Järjestäjä: Oulun seurakunnat, #sovinto, Suomen Lähetysseura sekä Lasten ja nuorten keskus


Kirkon tulevaisuus tehdään nyt – seurakuntavaalit 2022
Pvm: 21.5.2022, Aika: 13:00-14:00
Maksullinen - Oulun teatteri - Pikisali
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

Miltä kirkon tulevaisuus näyttää? Miksi asettua ehdolle seurakuntavaaleissa? Raakaa faktaa ja aukiselitettyä todellisuutta syksyn seurakuntavaaleihin liittyen tunnin tykityksen verran.

Lavalla Liisa Toivonen, seurakuntavaalien valtakunnallisen kampanjaviestinnän projektipäällikkö, Kirkkopalvelut ry, Annmari Salmela, seurakuntavaalien projektikoordinaattori, Kirkkopalvelut ry, sekä Stand Up -koomikko Eeva Vekki.


Murtaako UT2020-käännös kristillistä kielimuuria?
Pvm: 21.5.2022, Aika: 13:00-14:00
Maksullinen - Oulun teatteri - Suuri näyttämö
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

Ohjelma käsittelee kristillistä kieltä ja Raamatun kääntämistä. Keskustelussa pohditaan kysymyksiä, joita nousee, kun vanha teksti sanotaan uusin sanoin.

Tarvitaanko uskonnollista erityiskieltä ja miten kieli ja kulttuuri ovat vaikuttaneet merkitysten ymmärtämiseen? Voiko kirkossa käytettyä kieltä muuttaa muuttamatta ydinsisältöä? Entä onko kirkon antama vastaus ihmisille ymmärrettävä, jos sen käyttämä kieli ei aukea kuulijalle? Miten nämä kysymykset näkyvät konkreettisesti mm. vuoden 2020 lopulla ilmestyneessä uudessa Uuden testamentin käännöksessä.

Ohjelma toteutetaan paneelikeskusteluna. Paneelissa keskustelevat Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo, raamattuteologian kouluttaja Mika Aspinen, suomen kielen professori Hanna Lappalainen sekä viestintäjohtaja Katri Korolainen. Paneelin vetäjänä toimii toimittaja Päivikki Koskinen.

Järjestäjä: Suomen Pipliaseura


DOM-teatteri: Niskavuoren naiset
Pvm: 21.5.2022, Aika: 13:00-15:00
Maksuton - Vanha Pappila -
Asemankatu 6, 90100 Oulu

Oululainen näyttelemistä harrastavien DOM-teatteri esittää #yhdessä2022-viikonlopussa klassikkonäytelmän Niskavuoren naiset. Vanhan pappilan miljöö tarjoaa täydelliset lavasteet historian elävöittämiselle. Esitys kestää väliaikoineen noin 2 tuntia. Paikalle kannattaa tulla ajoissa, sillä esitykseen mahtuu 25-30 ihmistä.

Niskavuoren naiset on Hella Wuolijoen kirjoittama näytelmä vuodelta 1936. Tapahtumat sijoittuvat Niskavuoren tilalle, sääty-yhteiskunnan murroksen aikaan. Tuolloin nuori polvi nosti esiin yksilöllisyyden vaatimuksia ja maaseudun köyhälistö peräänkuulutti omia oikeuksiaan. Yksilötasolla avioliiton siteet eivät enää olleet yhtä sitovat kuin aiemmin, eivätkä välttämättä vaatineet elinikäistä uhrausta.

DOM-teatterilaisten Niskavuori-versiossa keskitytään yksilötason draamaan eli omien valintojen mahdollisuuteen tai mahdottomuuteen. Muutoksen tuulet puhaltavat ja jättävät jälkensä.

Lue lisää aiemmista esityksistä.

DOM-teatteri ja DOM Second Hand sijaitsevat Oulun tuomiokirkkoseurakunnan tiloissa, historiallisessa Oulun Vanhassa pappilassa. Ne ovat osa Oulun tuomiokirkkoseurakunnan toimintaa. 


Lähetysseuran luottamushenkilökahvit
Pvm: 21.5.2022, Aika: 13:00-14:00
Maksuton - Keskustan seurakuntatalo - Kahvila Kaneli
Isokatu 17

Tervetuloa kahvittelemaan Suomen Lähetysseuran palvelupäälliköiden kanssa. Kerromme ajankohtaisia kuulumisia lähetystyöstä ja sen vaikuttavuudesta sekä siitä, miten sinä voit seurata seurakuntasi lähetysvarojen käyttöä. Tilaisuuteen on ennakkoilmoittautuminen ja ilmoittautua voit täällä. Tilaisuus on suunnattu seurakuntien luottamushenkilöille.

Järjestäjä: Suomen Lähetysseura


Lähde kaupunkipyhiinvaellukselle!
Pvm: 21.5.2022, Aika: 13:00-
Maksuton - Kirkkotori
Kaarlenväylä 2

Tule tekemään pieni pyhiinvaellus! Sekä perjantaina että lauantaina voit lähteä joko omatoimiselle tai ohjatulle kaupunkipyhiinvaellukselle, Agricola-kävelylle. Tule hakemaan reittiohjeet ja Agricola-rukouskortti Pyhiinvaellusteltasta, joka löydät Kirkkotorin kulmalta, telttapaikalta 34. Teltasta saat tietoa pyhiinvaelluksista Suomessa ja Oulun seudulla. Pyhiinvaellus on n. 1,5 km ja esteetön.

Ohjatut pyhiinvaellukset lähtevät pyhiinvaellusteltalta, Kirkkotorilta:

PE 20.5. klo 18

LA 21.5. klo 10, 13 ja 16


Onnistumisen iloa vapaaehtoistoimintaasi! – Hyvinvoinnin ytimessä
Pvm: 21.5.2022, Aika: 14:00-15:00
Maksuton - Kirjasto - Pakkalan sali
Kaarlenväylä 3, 90015 Oulu

Vapaaehtoiset ovat seurakunnille suuri rikkaus ja mahdollisuus. Tule kuulemaan vapaaehtoistoiminnan hyvinvointivaikutuksista.

Kansalaisareenan toiminnanjohtaja Anne Porthén esittelee uusia työkaluja vapaaehtoisten hyvinvoinnin tukemiseen ja keinoja puuttua myös hankaliin tilanteisiin.

Ohjelmassa esitellään lyhyesti Vapaaehtoistyö.fi-verkkopalvelu. Hyvinvoiva seurakunta – hyvinvoivat vapaaehtoiset!

Järjestäjä: Vapaaehtoistyö.fi


Duo Wimme & Rinne: saamelaisia virsiä, joikua ja instrumentaalimusiikkia
Pvm: 21.5.2022, Aika: 14:00-15:00
Maksullinen - Oulun teatteri - Pieni näyttämö
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

Tunnin elämysmatkalla Wimme & Rinne -duo tarjoaa saamelaisia virsiä, joikua ja instrumentaalimusiikkia. Ikiaikainen joiku ja modernit äänimaailmat kohtaavat tuloksenaan ajassa kiinni oleva, universaali musiikki.

Saamelainen Wimme Saari on kotoisin Käsivarren Kelottijärveltä. Traditionaalisen joiun suvereenina taitajana hän on kehittänyt myös täysin oman modernin joikaustyylinsä, jossa kuuluu vaikutteita aikamme musiikista – ja jopa äänitaiteesta.

Tapani Rinne on asunut koko aikuisikänsä Helsingissä, vaikka juuret löytyvät Satakunnasta. Lapsuuden avarilla peltomaisemilla lienee vaikutuksensa siihen, että Rinteen puhaltamissa saksofoni- ja klarinettilinjoissa on aistittavissa vahva tilantunne.

Saari ja Rinne ovat tehneet musiikkia yhdessä yli neljännesvuosisadan ajan ja kiertäneet esittämässä sitä eri mantereilla. Ystävysten nykyinen kokoonpano on duo, Wimme & Rinne, jossa molempien persoonien taustat ja kokemus yhdistyvät. Tuloksena on herkkää ja voimakasta musiikkia, joka on läsnä tässä ja nyt. (Lähde: Tuupa Records Oy)


Sinä katat minulle pöydän -lähetyskattaus
Pvm: 21.5.2022, Aika: 14:00-15:00
Maksuton - Oulun tuomiokirkko -
Kirkkokatu 3 A, 90100 Oulu

Tarjoilemme kolmen ruokalajin kattauksen, jonka pihvinä on jokapäiväinen leipämme niin kotimaassa kuin maailmalla.

Pääsemme ruokateeman merkeissä kurkistamaan suomalaiseen ja kambodzhalaiseen sekä koko maailman todellisuuteen. Tarjolla on myös hengen ravintoa, herkkupaloja unohtamatta.

Järjestäjä: Suomen Lähetysseura


Rotuaarin nuortenohjelma
Pvm: 21.5.2022, Aika: 14:00-15:00
Maksuton - Rotuaari

Tervetuloa nuorten ohjelmaan Rotuaarin kävelykatualueelle lauantai-iltapäivällä kello 14 alkaen.

Lavalla PARK 7, neljän nuoren miehen pop/rock-bändi, joka on soittanut satoja keikkoja Suomessa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa ja julkaissut useita levyjä. Park 7 keikkailee tavoitteenaan tuoda jokaiselle matkan varrella kohtaamalleen toivoa, iloa sekä rohkaisua elämään.

Mukana myös Pia Pyhtilä Suomen Lähetysseurasta sekä nuorten ohjelman juontajat.

 

Järjestäjät: Oulun ja Iin seurakunnat, Lähetysseura, Lasten ja nuorten keskus


Yhessä tehhään, nuorten ohjelma
Pvm: 21.5.2022, Aika: 15:15-17:30
Maksuton - Keskustan seurakuntatalo
Isokatu 17

Monenlaista tekemistä päälle ja käsille. Halapaa – melekeen ilimasta – evästä tarjolla (1 €/tuote).

Voit piipahtaa tai olla koko ajan. Katso alta tarkemmat tiedot!

1. MITÄ VÄLIÄ … …kuinka kulutan, kierrätän, otan vastuuta? / Mikko Pyhtilä / Pieni Seurakuntasali

2. ONKO RYTMIÄ VERESSÄ? Tuu tanssimaan ja laulamaan amanilaisten kanssa!  Lilja ja Lumme- kokoontumistilat

3. MITÄ TEET KUN 🤬 🤯 💩😤😭.?!!! TUNTEET!  – Kun apu on kaukana tai sitä ei ole saatavilla – Tuu juttelemaan yhdessä. / Kivijalka

Näihin kolmeen kanavaan kerrallaan max. 20 henkilöä. Tilojen ulkopuolella info kanavien kestoista ja mahdollisuus ilmoittautua seuraavaan, jos on täyttä.

4. Tekemisen paikka – Voit askarrella käsikorun morseaakkosin, ikonin, ystävänauhan, rukous-/raamatunlausekortin ja virkata/neuloa tiskirätin bambulangasta / Monitoimisali

5. Pakopeli, joka vie sinut tansanialaiseen autiotaloon. Tule ratkaisemaan tehtäviä yksin tai yhdessä kavereiden kanssa. Mukaan mahtuu 5 henkilöä kerrallaan, kesto 15 min.  /Apila- kokoontumistila

6. Gospel pärisee. Miten moottoripyörät ja kirkko liittyvät yhteen? Tuuppa katteleen pyöriä ja poriseen. /Gospel Riders/ Asemakatu 6 – Isokatu 17 sisäpiha

7. Non-stop-toimintaa – rukousseinä ja minuuttikisoja

Kisoihin osallistuneiden kesken arvotaan lahjakortteja/tuotepaketteja. /Seurakuntatalon ala- ja yläaula

8. NAVI:n seurakuntavaalipiste. Mitkä vaalit? Kuka niissä saa äänestää? Miks mun pitäis äänestää? Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVI jakaa tietoa ja materiaaleja syksyllä järjestettävistä seurakuntavaaleista. Tule kysymään ja kuulemaan lisää ja heittäydy vaalitunnelmaan!

9. Pienet evväät: Halapaa, melekeen ilimasta evästä tarjolla (1 €/tuote). Nopiaa visailua. Kahavin ja teen lisäksi tarjolla mm. pizza- ja mokkapaloja, leipiä. / seurakuntatalon sisäpiha

Järjestäjät: Oulun seurakunnat


Eero Huovinen Jari Jolkkosen nojatuolihaastattelussa: Elämä, Suomi ja Jumala
Pvm: 21.5.2022, Aika: 15:00-16:00
Maksullinen - Oulun teatteri - Suuri näyttämö
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

Legendaksi nousseet emerituspiispa Eero Huovisen isännöimät Kirkkopäivien arvokeskustelut arvovieraineen ovat olleet tapahtuman suosituimpia ja odotetumpia ohjelmia. Tämä perinne jää nyt historiaan, kun emerituspiispa siirtyy itse toiselle puolelle pöytää.

Huovisen isännöimissä nojatuolitapaamisissa salit ovat täyttyneet, kun syvälle luotaavien keskustelujen vieraina on kuultu muun muassa presidentti Sauli Niinistöä, Olli Rehniä sekä Björn Wahlroosia.

Oulun teatterin suurella näyttämöllä Huovisen on aika istahtaa nyt itse nojatuoliinsa. Sen viereen häntä haastattelemaan saapuu Kuopion piispa Jari Jolkkonen.

Kuulijoille on luvassa unohtumaton rupeama aiheina Elämä, Suomi ja Jumala.

***

Paikan päälle kannattaa saapua ajoissa.
Suuren näyttämön täyttyessä haastattelua voi seurata myös kaupunginteatterin Pikisalissa screenin välityksellä 


Videoyhteydellä: Eero Huovinen Jari Jolkkosen haastateltavana
Pvm: 21.5.2022, Aika: 15:00-16:00
Maksullinen - Oulun teatteri - Pikisali
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

Legendaksi nousseet emerituspiispa Eero Huovisen isännöimät Kirkkopäivien arvokeskustelut arvovieraineen ovat olleet tapahtuman suosituimpia ja odotetumpia ohjelmia. Tämä perinne jää nyt historiaan, kun emerituspiispa siirtyy itse toiselle puolelle pöytää.

Oulun teatterin suuren salin näyttämöllä Huovisen on aika istahtaa nyt itse nojatuoliinsa. Sen viereen häntä haastattelemaan saapuu Kuopion piispa Jari Jolkkonen. Kuulijoille on luvassa unohtumaton rupeama aiheina Elämä, Suomi ja Jumala.

***

Haastattelu on Oulun teatterin suurella näyttämöllä, jonne kannattaa saapua ajoissa.
Haastattelua voi seurata samaan aikaan Pikisalissa screenin välityksellä.


Siioninvirsiseurat perinteiseen tapaan
Pvm: 21.5.2022, Aika: 16:00-17:00
Maksuton - Oulun tuomiokirkko
Kirkkokatu 3 A, 90100 Oulu

Siioninvirsiseurat kuuluvat #yhdessä2022-tapahtuman kivijalkaan. Seuroissa lyhyet puheet ja seuraväen valitsema Siionin virsi vuorottelevat. Tule kuuntelemaan, ymmärtämään, kunnioittamaan.

Puhujat: toiminnanjohtaja Kalle Hiltunen, rehtori Pekka Härkönen, saamelaispappi Mari Valjakka ja diakoniatyön päällikkö Outi Uusimäki.

Seuroissa kerätään kolehti Herättäjä-Yhdistyksen kansainväliselle työlle.

Järjestäjä: Herättäjä-Yhdistys


Tule mukaan Elävään kirjastoon – tutustu uusiin ihmisiin! – tutustu uusiin ihmisiin!
Pvm: 21.5.2022, Aika: 16:00-17:00
Maksuton - Kirjasto - Pakkalan sali
Kaarlenväylä 3, 90015 Oulu

Tule mukaan Elävään kirjastoon! Arjessa kohdataan entistä useammin eri kulttuureista ja uskonnoista tulevia ihmisiä. Yhteiskunta ja kirkko on monennäköinen ja -kuuloinen. Yhdessä eläminen on helpompaa, kun tunnemme toisiamme paremmin. Tule ja tutustu uusiin ihmisiin!

Elävän kirjaston metodia mukailevassa tilaisuudessa pääset pohtimaan yhdessä erilaisten ihmisten kanssa sitä, miten omassa paikallisyhteisössä mahdollistuisi tutustuminen erilaisiin ihmisiin ja jokainen voisi tuntea olevansa tärkeä osa yhteisöä riippumatta kulttuuri- ja uskontotaustastaan. Työskentelyn aluksi sovitaan elävän kirjaston / turvallisen tilan periaatteista.

Samalla tutustut kahteen tuoreeseen kirkon materiaaliin, Suuntaviivoja uskontojen kohtaamiseen -asiakirjaan ja materiaaliin Yhdessä elämisen taito – Aineksia hyvien väestösuhteiden rakentamiseen kirkossa ja sinulla on mahdollisuus keskustella niitä valmistelleiden asiantuntijoiden kanssa. Asiakirjojen tarkoituksena on rohkaista seurakuntia ja yksittäisiä kristittyjä kohtaamaan eri taustoista tulevat ja/tai eri tavoin uskovat naapurit avoimin mielin.

Kristillinen todistus ja kirkon lähetystehtävä eivät sulje pois kunnioittavaa vuoropuhelua toisten uskontojen ja kulttuurien kanssa.

Järjestäjä: Kirkkohallitus/ KLK ja KJY, kirkon monikulttuurisen työn työryhmä


PikiTalk: Teatteria, kirkkokeskustelua ja tapaksia
Pvm: 21.5.2022, Aika: 16:30-18:30
Maksullinen - Oulun teatteri - Pikisali
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

Oulussa kehitetty PikiTalk tekee comebackin #yhdessä-viikonlopun lauantai-iltana Oulun teatterin Pikisalissa. Tarjolla on tapaslautasia ja kuohuviiniä. Tunnelmaan virittelee DJ Paavo Komulainen jo klo 16.30 alkaen.

PikiTalk on uudenlainen teatteria ja yhteiskunnallista keskustelua yhdistävä After work -tapahtuma, joka innosti oululaista teatteriyleisöä koko syksyn 2021. PikiTalkissa yhdistyvät syvällinen keskustelu, kiivas väittely ja pulppuava puhe.

Illan teema on Kestääkö kirkko aikaa ja aika kirkkoa. Illan aikana nähdään katkelmia näytelmästä Billy Elliot, joka kertoo tiiviistä työläisyhteisöstä ja sen kyvystä sietää erilaisuutta. Kirkon kyvystä sietää aikaa ja erilaisuutta ovat keskustelemassa tuomiorovasti Satu Saarinen, piispa Mari Leppänen ja dosentti Jyri Komulainen.

PikiTalkin keskustelua virittävät teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen ja Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi.

 


Kirkon tulevaisuus – johtamishaaste ja suuri mahdollisuus
Pvm: 21.5.2022, Aika: 16:30-17:30
Maksullinen - Oulun teatteri - Pieni näyttämö
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

Millainen on kirkko vuonna 2037 – millainen seurakuntalainen, seurakunta ja maailmanlaajuinen kirkko?

Miten johtaa yhtäältä vääjäämätöntä, toisaalta valinnoistamme kiinni olevaa muutosta ja ihmisiä sen keskellä?

Lapuan hiippakunnan uusi piispa Matti Salomäki avaa ajatuksiaan tulevaisuudesta. Keskustelua johdattelee johtamisen asiantuntija Jukka Helin Jyväskylästä.

 


Lähde kaupunkipyhiinvaellukselle!
Pvm: 21.5.2022, Aika: 16:00-
Maksuton - Kirkkotori -
Kaarlenväylä 2

Tule tekemään pieni pyhiinvaellus! Sekä perjantaina että lauantaina voit lähteä joko omatoimiselle tai ohjatulle kaupunkipyhiinvaellukselle, Agricola-kävelylle. Tule hakemaan reittiohjeet ja Agricola-rukouskortti Pyhiinvaellusteltasta, joka löydät Kirkkotorin kulmalta, telttapaikalta 34. Teltasta saat tietoa pyhiinvaelluksista Suomessa ja Oulun seudulla. Pyhiinvaellus on n. 1,5 km ja esteetön.

Ohjatut pyhiinvaellukset lähtevät pyhiinvaellusteltalta, Kirkkotorilta:

PE 20.5. klo 18

LA 21.5. klo 10, 13 ja 16


Eeva Vekin entisten teinien Päiväkirjaklubi
Pvm: 21.5.2022, Aika: 17:00-18:00
Maksullinen - Oulun teatteri - Suuri näyttämö
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

Koomikko Eeva Vekin emännöimässä Päiväkirjaklubissa lavalle nousee joukko entisiä noloja teinejä päiväkirjojensa kanssa. Jokainenhan meistä on ollut nuorena nolo. Kaikkein noloimmat eivät koskaan voi unohtaa nolouttaan, kirjoittivathan he päiväkirjaa, jota eivät tajunneet hävittää ajoissa.

Päiväkirjaklubilla nämä nyt jo aikuisiksi varttuneet henkilöt jakavat nolot kirjoituksensa yleisölle. Merkinnät ensirakkauksista, vanhemmista ja nuoruuden ahdistuksista ovat paitsi liikuttavia ja traagisia, myös käsittämättömän hauskoja, kun ne kuulee entisen nuoren lukemana.

Päiväkirjaklubi on myötähäpeää, naurua ja ennen kaikkea tunnistettavia tunteita siltä ajalta, kun kuvittelit olevasi ajatustesi kanssa täysin yksin. Klubilla luetaan paitsi päiväkirjamerkintöjä, myös rakkauskirjeitä ja kouluaineita. Mitä nolompaa, sen parempaa.

Samaistuminen ja yhteenkuuluvaisuuden tunne ovat parhaimmillaan nousseet hurmokseksi ja terapiaksi aiemmilla  Päiväkirjaklubeilla. Liity mukaan viihtymään!

Katso video.


Afrikkalainen gospelmessu nuorten toteuttamana
Pvm: 21.5.2022, Aika: 18:00-19:15
Maksuton - Oulun tuomiokirkko
Kirkkokatu 3 A, 90100 Oulu

Nuorten toteuttama gospelmessujen klassikko, menoa ja meininkiä. Isosten ja missionuorten siunaaminen tehtäviinsä.

Messun toimittaa Ulla Rissanen. Messussa mukana Oulun piispa Jukka Keskitalo ja Tansanian Itäisen Victoriajärven hiippakunnan piispa Andrew Gulle. Avustajina on nuoria Tuomiorovastikunnan alueelta, musiikista vastaa nuorten bändi.

Vinkki: Messun jälkeen Nuorten jatkot vanhan pappilan sisäpihalla klo 19.30 alkaen iltamyöhään.

Järjestäjät: Oulun ja Iin seurakunnat, Lähetysseura, Oulun hiippakunta

 

 


Kantrikustaa-klubikonsertti. Kerran vielä traktorilla taivaaseen!
Pvm: 21.5.2022, Aika: 18:30-20:00
Maksullinen - Oulun teatteri - Pieni näyttämö
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

Ainutlaatuinen klubikonsertti, jolla on nostalgia- ja tunnelmatakuu. Älä missaa tätä!

Kantrikustaa-orkesteri vie meidät matkalle Suomi-gospelin juurille ja rippikoulunuotioille kultaisen 70-80 -luvun nurkille. Muistatko Eino Enkelin ja Tuu mun vaimoksein?

Kantrikustaa on keikkaillut erittäin harvoin, mutta traktori kulkee edelleen. Yhtye toimi aktiivisesti vuodesta 1978 vuoteen 1983. Julkaisut: Traktorilla taivaaseen (1979) ja Kulisseja (1982)

Läheppä kyytiin!

Markku Hämäläinen (Häkki – rummut)
Teppo Nuorva (laulu, kitara)
Ilkka Niemi (viulu)
Mika Nuorva (basso)
Petri Tiusanen (kosketinsoittimet)
Seppo Wuolio (laulu, kitara)
ja Jouko Mäki-Lohiluoma (dobro ja vähän muita soittimia)

Järjestäjä: #yhdessä2022


Katri Helenan Yhteisvastuu-konsertti
Pvm: 21.5.2022, Aika: 18:00-
Ouluhalli
Ouluhallintie 20

Lauantai-iltana Ouluhallissa on luvassa ikimuistoinen konsertti-ilta Katri Helenan ja kapellimestari Tessa Virran johtaman orkesterin kanssa.

Musiikin lomassa esille nousee myös Yhteisvastuukeräyksen teema, koronan aiheuttamasta yksinäisyydestä ja ahdingosta kärsivät nuoret ja lapset. Konserttivierailla on mahdollisuus tehdä vapaaehtoinen lahjoitus Yhteisvastuulle. 

Ohjelma on Kirkkopäivien ja Lähetysjuhlien rinnakkaisohjelmaa, osta liput Ticketmasterista:

Liput palvelumaksuineen 29 / 39 / 49 € 

Katri Helena on yksi Suomen menestyneimmistä iskelmälaulajista. Rakastetun artistin ensimmäinen levytys Poikien kuvat julkaistiin vuonna 1963. Sittemmin Katri Helena on ehtinyt levyttää jo lähes 500 kappaletta, julkaista 52 albumia ja kokoelmaa sekä myydä lähes 2 miljoonaa äänitettä. Levyt ovat myyneet kultaa, platinaa ja tuplaplatinaa, ja miljoonan myydyn äänitteen raja rikkoutui vuonna 1994. Esiintymisiä näinä vuosina on kertynyt yli 3500 ja matkakilometrejä reilut 3,5 miljoona.

Katri Helenan hittejä ovat muun muassa ”Anna mulle tähtitaivas”, ”Mun sydämeni tänne jää”, ”Katson sineen taivaan”, ”Lintu ja lapsi”, ”Vasten auringonsiltaa”, ”Katson autiota hiekkarantaa” ja ”Puhelinlangat laulaa”.

Ovet aukeavat klo 18, konsertti alkaa noin klo 19.

Konsertin järjestää Live Nation.


Konsert/Konsertti Sånggruppen Mrs Bighill Singers
Pvm: 21.5.2022, Aika: 19:00-
Svenska privatskolan
Sepänkatu 7, Oulu

Sånggruppen Mrs Bighill Singers.

A capella -grupp som sjunger allt från psalmer och modern andlig sång till gospel. Fritt inträde.

A capella -ryhmä, joka laulaa kaikkea virreistä ja modernista hengellisistä lauluista gospeliin. Vapaa pääsy.

Se mer / Katso lisää: https://www.facebook.com/mrsbighillsingers

Organisatör/Järjestäjä: Kyrkostyrelsen/Kyrkans central för det svenska arbetet


Nuorten jatkot
Pvm: 21.5.2022, Aika: 19:30-23:00
Maksuton - Vanha Pappila - Sisäpiha
Asemankatu 6, 90100 Oulu

Vanhan pappilan sisäpihalla pidettävillä nuorten jatkoilla musiikista vastaavat oululainen, vastikään levytyssopimuksen solminut Aamun Kuningatar -bändi sekä seurakuntien omat nuorten bändit.

Kevätillassa viihdytään #yhdessä2022  ja illan mausteiksi on luvassa niin veisuja, pelejä kuin grillibilleetkin. Tule mukaan!

YouTube: Aamun Kuningatar: Lesken rakkaus

Järjestäjät: Lähetysseura, Lasten ja nuorten keskus, Oulun ja Iin seurakunnat


”Kiitos soi Herralle” – Virren ja yhteislaulun juhlaa
Pvm: 21.5.2022, Aika: 20:30-21:30
Maksuton - Oulun tuomiokirkko
Kirkkokatu 3 A, 90100 Oulu

Keväisessä lauantai-illassa Oulun tuomiokirkossa raikaavat virret ja Siionin laulut yleisön rakastamina yhteislauluina. Musiikkivalinnoissa välittyy Oulun hiippakunnan elävä yhteislauluperinne sekä pohjoisen kristillisyyden lauluperinteet. Yhteislaulupainotteisen illan kuoro-osuudesta vastaa Cantio Laudis. 

Tilaisuuden juontavat Henna-Mari SivulaHannu Niemelä, urkureina Lauri-Kalle Kallunki & Elias Niemelä. Herran siunaus: Emerituspiispa Eero Huovinen. Tilaisuutta voi seurata myös Virtuaalikirkon kautta.

Cantio Laudis -kuoro johtajanaan Olli Heikkilä

YHTEISLAULUA

  • Virsikirjasta
  • Virsikirjan lisävihkosta
  • Siionin laulut -kokoelmasta

Järjestäjä: Oulun seurakunnat


Hope Around the World -konsertti
Pvm: 21.5.2022, Aika: 20:00-21:30
Maksullinen - Oulun teatteri - Suuri näyttämö
Kaarlenväylä 2, 90015 Oulu

Toivo leviää maailman ympäri musiikin kautta ja yhdistää ihmiset. Kanssamme yhteistä toivoa jakamassa:

Amani • Kasheshi Makena • Fin and Fil • Make Perttilä • Anna-Mari Kaskinen • Pekka Simojoki • Pekka Nyman Houseband. Tilaisuudessa julkistetaan Kaskinen-Simojoki -apuraha.

OSTA LIPUT:
Konsertti on #YHDESSÄ2022-tapahtuman lisämaksullista ohjelmaa. Varaa paikkasi ostamalla liput 22,50 € Ticketmasterin lippukaupasta ennakkoon!


Kirkkopäivien ja Lähetysjuhlien päätösmessu & lähetystyöhön siunaaminen
Pvm: 22.5.2022, Aika: 10:00-
Maksuton - Oulun tuomiokirkko -
Kirkkokatu 3 A, 90100 Oulu

Oulun Kirkkopäivien ja Lähetysjuhlien #YHDESSÄ2022-viikonloppu huipentuu sunnuntain messuun. Pyhäpäivän Vanhan testamentin teksti pitää sisällään tutun ajatuksen:

”Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.”

Kärjistynyt keskustelukulttuuri on tehnyt tuhojaan yhteiskunnassa ja kirkossa. Pitkään jatkunut koronapandemia on tuonut turvattomuutta ja ajanut ihmisiä yksinäisyyteen. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut aikaan pelkoa ja tuhoa. Moni kysyy nyt rauhan, tulevaisuuden ja toivon perään. Sitä rukoilemme.

  • Alkumusiikki: Edward Grieg (1843-1907): Aamutunnelma (Morgonstämning) sovittaja: Göte Widlund
  • Alkuvirsi: Luodut te Herraa kiittäkää, virsi 455, vuorovirtenä (kuoro: säk. 1-2, ja 4, srk: säk. 3 ja 7).
  • Kolminaisuusvirsi: 475: 3-4
  • Vastausmusiikki: kuoro ”Ken on luonut sinitaivaan” Lauri Nurkkalan sovitus Mikael Nybergin laulusta.
  • Päivänvirsi: 457, vuorovirtenä; kuoro säk. 1 ja 7 , srk. säk 2. , sov. L-K. Kallunki
  • Kuolleiden kiitos: Vaeltaja ”Oon kurja köyhä matkalainen”, amerik. kansansävelmä, sov. Juha Hakulinen.
  • Esirukousta jaksottaa virsi 919
  • Uhrivirsi: virsi 416
  • Ehtoollisen ajan musiikki, kuoro: Ransk. sävelmä ”Vaiti kaikki palvokaamme” (VK 228), sov. Lauri Nurkkala, tarvittaessa urkumusiikkia: Amazing Grace (traditionaallinen laulu, sov: Rune Lindsten *1932)
  • Ylistysvirsi: virsi 461:5
  • Päätösmusiikki, urut, Eugène Gigout (1844-1925): Toccata h-molli

Messun toimittaa ja lähetystyöhön siunaamisen johtaa piispa Jukka Keskitalo. Selebranttina on tuomiorovasti Satu Saarinen, avustajina pastori Lauri Holma, piispa Andrew Gulle (Victoriajärven Itäisen hiippakunnan piispa Tansanian evankelis-luterilaisesta kirkosta), Rolf Stefansson Suomen lähetysseurasta, Tero Norjanen Suomen Lähetysseurasta; messuavustajat Hannele Lusikka, Lyly Rajala, Erja Ollikainen ja Jorma Laapotti. Tekstinlukijana Olli Väisänen. Messun muusikkoina toimivat urkuri Péter Marosvári, Henna-Mari Sivula, pianisti Taru Pisto, huilisti Juulia Pyrrö ja kuoroina Oulun tuomiokirkon kamarikuoro ja Oulun Tuomiokirkon Katedraalikuoro, musiikinjohto Lauri-Kalle Kallunki.

Lähetystyöhön siunataan:

  • Lempiäinen Piia/Hongkong
  • Mikkola Elina/Hongkong
  • Peltonen Anna/Thaimaa
  • Teiskonlahti Terhi/Nepal
  • Valta Juha/Nepal
  • Paco Hilde/Senegal
  • Rikkinen Minna/Taiwan
  • Ruusa Gawaza / Zimbabwe

Messu tulkataan viittomakielelle.

Lämpimästi tervetuloa mukaan läheltä ja kaukaa! Tilaisuutta voi seurata myös Virtuaalikirkon kautta.

 


Messu Tuiran kirkossa
Pvm: 22.5.2022, Aika: 10:00-
Maksuton - Tuiran kirkko -
Myllytie 5

Toimittaa Niilo Pesonen ja Kirsi Chen, saarna piispa Matti Salomäki, avustaa Juha Tervaskanto, kanttorit Raakel Pöyhtäri ja Katri Sippola, virtuaalikirkko.


Messu Karjasillan kirkossa
Pvm: 22.5.2022, Aika: 10:00-
Maksuton - Karjasillan kirkko -
Nokelantie 39, 90150 Oulu

Messun toimittaa Karjasillan kirkkoherra Juhani Lavanko, saarna piispa Teemu Laajasalo, avustaa Karjasillan seurakunnan työntekijät ja vapaaehtoiset. Kanttorina Juha Soranta, kuoro Cantio Laudis, johtaa Olli Heikkilä.
Messussa on avustajina myös rippikoulunuoria. Virtuaalikirkko.


Messu Oulunsalon kirkossa
Pvm: 22.5.2022, Aika: 10:00-
Maksuton - Oulunsalon kirkko -
Jääsköntie 8, 90460 Oulunsalo

Toimittaa Petri Satomaa, saarna piispa em. Eero Huovinen, avustajat Ulla Mäkinen ja Keijo Nissilä, kanttori Jaakko Rahko, kuoro avustaa musiikissa, kirkkoväärti Kalevi Laurila, virtuaalikirkko.


Messu Oulujoen kirkossa
Pvm: 22.5.2022, Aika: 10:00-
Maksuton - Oulujoen kirkko -
Oulujoentie 69, Oulu

Toimittaa Hanna Valkama, saarnaa Riitta Sandberg , avustaa Antti Leskelä, kanttori Sanna Leppäniemi

 


Messu Haukiputaan kirkossa
Pvm: 22.5.2022, Aika: 10:00-
Maksuton - Haukiputaan kirkko
Kirkkotie 10, Haukipudas

Toimittaa Outi Pohjanen, saarnaa Juha Taanila, avustaa Jussi Rinta-Jouppi, messudiakoni Johanna Kerola, kanttori Kaisa Säkkinen.


Messu Kiimingin kirkossa
Pvm: 22.5.2022, Aika: 10:00-
Maksuton - Kiimingin kirkko
Kirkkotie 8, Kiiminki

Toimittaa Pauli Niemelä, saarnaa Pauliina Parhiala, kanttori Jarkko Metsänheimo. Virtuaalikirkko.


Gudstjänst (svensk)
Pvm: 22.5.2022, Aika: 12:00-
Maksuton - Tuiran kirkko
Myllytie 5

Predikan: Sixten Ekstrand

Musik: Mrs BigHill Singers

Organisatör: Kyrkostyrelsen/Kyrkans central för det svenska arbetet